Kun je archeologische objecten zomaar bewaren? – deel 10

0
762
Conserveren van vondstmateriaal door een specialist (©UG, foto: Merel Weijer)

Kun je archeologische objecten zomaar bewaren?

De aardewerken en (vuur)stenen voorwerpen worden schoongemaakt en gaan naar een materiaalspecialist. Deze worden verder onderzocht en na afronding van het onderzoek ingepakt voor transport. Maar, sommige vondsten kunnen dit proces niet zomaar doorlopen. Deze zijn te fragiel of zullen zonder aandacht vergaan. Dit geldt voor veel organisch materiaal zoals hout, leer en textiel. Een leren schoen of een object van hout kan in natte omstandigheden bewaard zijn gebleven. Daarnaast hebben objecten van metaal, niet-organisch materiaal maar wel kwetsbaar, ook conservatie nodig.

In dit geval is het van belang om conservatie te overwegen. Door een object te conserveren, zorg je ervoor dat het object stabiel blijft. De belangrijkste reden om een vondst te conserveren is, dat een object door conservatie raadpleegbaar blijft, ook door toekomstige generaties. Dat betekent dat op een later moment er onderzoek gedaan kan worden omdat de archeologische informatie bewaard is gebleven. Een groot deel van het conservatieproces vindt plaats na het opgraven, maar in sommige gevallen moet echter in het veld tijdens het opgraven al nagedacht worden over conservatie. Er is nog een vervolg stap mogelijk in het proces. Zo kan een conservator/restaurator ook nog het proces van restauratie toepassen. Daarbij wordt het object ‘beter’ gemaakt door het aan te vullen met nieuw materiaal.

In deze video neemt Janneke van RAAP ons mee naar de koelcel, waar kwetsbare vondsten worden opgeslagen die gevonden zijn bij opgravingen. Nog meer leren over conservatie? Luister hier naar onze podcast aflevering met Riemke over conservatie.

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.