Lezing: Prehistorische gemeenschappen op het zand – aanwijzingen in het afval – is geweest!

0
403

In de provincie Drenthe wordt al ruim 100 jaar archeologisch onderzoek gedaan naar de plekken waar mensen vroeger woonden, de nederzettingen. Wanneer we deze nederzettingen bestuderen, is het duidelijk dat mensen gebruiken deelden, bijvoorbeeld hoe een huis te bouwen of aardewerk als ritueel in de grond te plaatsen. Toch blijkt ook steeds weer dat ze niet altijd alles precies hetzelfde deden. Van oudsher ligt de nadruk van onderzoek vaak alleen op de gedeelde aspecten, de normen. Maar wat nou als we ook eens zouden kijken naar wat mensen anders deden in het verleden? Zouden we dan niet meer te weten komen over de prehistorische bewoners van Drenthe?

Karen de Vries legt aan de hand van twee lezingen over de omgang met afval en rituele deposities van aardewerk uit hoe de laat-prehistorische bewoners van Drenthe door middel van materiële cultuur konden laten zien hoe zij tot grote gemeenschappen behoorden, maar tegelijkertijd ook het belang uitte van het behoren tot een eigen huishouden, dorpsgemeenschap of regio. Je kunt je per lezing aanmelden via communicatie@hunebedcentrum.nl.

Deze reeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Drentse Prehistorische Vereniging, Het Wetenschappelijk Fonds van de Drentse Prehistorische Vereniging, de Provincie Drenthe en het Hunebedcentrum.

Programma:

Dinsdagavond 5 april 2022
Lezing over afval 

Dinsdagavond 19 april 2022
Lezing over speciale deposities

Aanmelden

Alle lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger en starten om 19:30. De entree voor de lezing op locatie is 5 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. Vrienden van het Hunebedcentrum en DPV leden kunnen deze lezing gratis. Om zeker te zijn van jouw plaats vragen we je om je via communicatie@hunebedcentrum.nl aan te melden. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden voor de digitale live stream.

De eerste lezing gemist?

Heb je de eerste lezing op 22 maart gemist? Die kun je hier terugkijken. In deze lezing wordt uitgelegd wat materiele cultuur nu eigenlijk is en hoe we daar normen in herkennen. Ze gebruikt hedendaagse voorbeelden om dit concept uit te leggen. Daarna gebruikt Karen de Vries deze kennis om te vertellen over huisplattegronden gevonden in Drenthe. Hierbij beantwoord zij vragen waarom mensen verhuisden en of mensen bijvoorbeeld in het verleden al verbouwden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.