Misschien wel het meest veelzijdige materiaal uit de prehistorie; vuursteen – deel 9

0
700
Bijl

Misschien wel het meest veelzijdige materiaal uit de prehistorie; vuursteen

De Nederlandse archeologie beslaat een enorme periode; de eerste vondsten van mensachtigen uit Nederland zijn meer dan 200.000 jaar oud en zelfs vondsten en sporen uit de Tweede Wereldoorlog worden nog gerekend tot archeologie.

Voor het grootste deel van die periode was vuursteen een veel gebruikt materiaal. Het werd gebruikt voor allerlei doeleinden. Van snijden en het schoonschrabben van huiden tot het maken van vuur. Doordat dit zoveel werd gebruikt in de prehistorie, vinden we veelvuldig bewerkte resten terug waaruit blijkt dat mensen een locatie bezochten of daar verbleven. Ook zijn sommige werktuigen enorm lange perioden in gebruik geweest en zijn de nuances waarin je verschillende culturen van elkaar kunt herkennen erg klein. Gelukkig zijn er vuursteenspecialisten die precies kunnen vertellen hoe het werktuig gemaakt is en het kunnen dateren aan de hand van gidsartefacten.

In deze aflevering interview ik Jeroen, de vuursteenspecialist van RAAP. Hij vertelt ons over zijn specialisme en neemt ons mee in de verscheidenheid van vuurstenen werktuigen gevonden bij een opgraving. Wil je nog meer weten over vuursteen? Luister dan deze podcast aflevering terug met Harry Huisman, conservator geologie.

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.