Rawhide maken – Oertijdparkvaardigheden – deel 4

0
639
Chas. Kills Enemy, Hand Drum, ca. 1900, rawhide, wood, cotton thong strings, and paint, The Elizabeth Cole Butler Collection, no known copyright restrictions, 85.113.4

‘Rauwe huid’ klinkt niet zo lekker, maar het waren waarschijnlijk de eerste huiden die de mens voor langere tijd kon dragen. Bij het maken van rawhide ontdoe je een dierlijke huid van al het vet en vlees. Daardoor krijg je een materiaal wat niet meer snel weg rot, en wat je dus kunt omzetten in bijvoorbeeld kleding. Ook werd het in de prehistorie veel gebruikt als bindmateriaal, het is supersterk. Tegenwoordig wordt rawhide gebruikt bij onder andere het maken van bogen of paardenzadels. De bekendste toepassing is waarschijnlijk in muziek instrumenten. Van een lap rawhide kun je namelijk een drum maken. In dit filmpje wordt het proces getoond van het maken van een stuk rawhide.

Workshop rawhide maken

Voor meer info over rawhide en toepassingen kijk op:

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.