Doorgrond de archeologie – deel 1

0
636
Archeologen Riemke en Janneke bij de opgraving van Daalkampen te Borger

Een mini-serie waarin archeoloog Riemke vertelt over het vakgebied archeologie.

Elke dag wordt er wel ergens in Nederland opgegraven. Voor archeologen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor de meeste mensen is opgraven iets fascinerend. En dat is het ook, want opgravingen geven ons informatie over de mensen in het verleden.

Omdat het verhaal en de ontdekte informatie, oftewel het eindresultaat voornamelijk centraal staat in musea en publieksinitiatieven, wilden wij graag eens de weg naar dit eindresultaat toe wat meer belichten. Vaak hoor ik mensen de vraag stellen: hoe weet je waar je moet opgraven? En wat vind je dan?

Speciaal daarom heeft het Hunebedcentrum in samenwerking met RAAP (onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie en cultuurhistorie) een mini-serie gemaakt om je te laten zien wat er achter de schermen gebeurt en hoe archeologisch onderzoek in zijn werk gaat. In de serie bezoeken we archeologische opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger, nemen we onder andere een kijkje bij het Noordelijke Archeologisch Depot in Nuis en gaan we in gesprek met een vondstregistrator van het netwerk PAN.

Met deze mini-serie, waarbij Riemke je in een aantal afleveringen meeneemt achter de schermen van de archeologische sector in (Noord-)Nederland, willen we jou laten zien hoe je van een archeologische vondst tot een verhaal komt in een museum.

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.