Nieuwe verhalen op basis van de kleinste aanwijzingen – deel 6

0
537

Nieuwe verhalen op basis van de kleinste aanwijzingen

De archeoloog met het kwastje in de modder of met de neus in de boeken is voor veel mensen een herkenbaar beeld. Archeologen in een labjas zijn wat minder bekend, maar die zijn er wel! Archeologen werken namelijk samen met specialisten en andere vakgebieden. Laboratoria, biologie, scheikunde en natuurkunde zijn daar essentiële onderdelen in. Archeologen kunnen soms informatie halen uit de kleinste aanwijzingen, maar daar hebben ze wel vaak een monster voor nodig.

Aan de hand van een klein monster van een organische stof, zoals bot, hout, houtskool, veen of schelpen, kan worden bepaald met de koolstofdateringsmethode hoe oud iets is. Ieder levend wezen slaat namelijk radioactieve koolstof (C14) op. Dat is maar heel weinig, maar je kunt het meten. Als het organisme dood is, ‘vervalt’ die C14. Het wordt steeds minder. Omdat bekend is hoe snel dat gaat, kan het C14-gehalte van een oud bot of stuk hout worden vergeleken met dat van een vers bot of een levende boom. Zo kan de ouderdom van het oude voorwerp worden bepaald.

Tijdens de opgraving in Daalkampen bij Borger zijn meerdere bodemmonsters genomen. Dit zijn vaak de opvullingen van een archeologisch spoor, zoals een oud paalgat of een afvalput. In een bodemmonster kunnen fragmenten verkoold hout zitten die met de C14- of koolstofdateringsmethode kunnen worden gedateerd. Zo krijgen archeologen in dit geval een beter idee van de precieze tijd van bewoning van Daalkampen. In deze video laat Janneke van RAAP zien hoe ze een bodemmonster neemt tijdens de opgraving.

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.