Terug in de tijd; de bodem als tijdschaal
Heb je wel eens opgemerkt dat archeologen sporen vinden van onze voorouders dieper in de aarde dan de grond waar wij nu op lopen. Hoe zit dat? Riemke legt in deze aflevering kort uit hoe dit komt en waarvoor archeologen de bodemopbouw gebruiken.
De bodem en ook de opbouw verschilt per locatie in Nederland. Je kunt de bodem onderverdelen in lagen, de opbouw en de volgorde daarvan noem je de stratigrafie. In Drenthe is een groot deel van die bodemopbouw bepaald tijdens de een na laatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden. Toen is namelijk de Hondsrug ontstaan. Waarom is die bodemopbouw belangrijk?

In principe liggen oude lagen onder nieuwe lagen. Dus des te dieper je graaft des te dieper ga je in de tijd. Door bodemlagen te analyseren kan de leeftijd van voorwerpen uit verschillende lagen ten opzichte van elkaar worden bepaald. Maar, flora, fauna en mensen hebben hier wel invloed op. Om iets te kunnen zeggen over dateringen is het belangrijk de stratigrafie en de verstoringen hierin te herkennen en te begrijpen.
Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
