Boeren & Verzamelaars, nieuwe podcastserie van het Hunebedcentrum

0
580

Drenthe ligt bezaaid met artefacten en spullen uit de prehistorie. Denk alleen maar aan de vele hunebedden en grafheuvels die Drenthe rijk is. Archeologen weten dit, maar ook hobbyisten, verzamelaars en boeren weten dit als geen ander. Op 5 april start het Hunebedcentrum met een nieuwe podcastserie ‘Boeren & Verzamelaars’. In deze serie luister je naar interviews met verzamelaars, boeren, amateurarcheologen en metaaldetectie-hobbyisten. Waar ligt de passie en welke vondsten hebben ze gedaan? 

De verhalen rondom de soms, meest spectaculaire vondsten, zijn de verhalen van vorige generaties. Amateurarcheologen die decennialang gezocht hebben raken op leeftijd. Daarbij heeft de wetenschap moeite gehad hen te omarmen, waardoor een hoop vondsten nooit aangemeld zijn. In Boeren & Verzamelaars gaat Gijs Klompmaker van het Hunebedcentrum op zoek naar deze vinders. Wat is hun verhaal, in hoeverre is het bekend bij de archeologen en hoe is de waarde van deze hobbyisten voor de wetenschap in de loop van de tijd veranderd? 

In de eerste aflevering is Jaap Beuker te horen, oud-conservator archeologie van het Drents Museum. Hij heeft in zijn leven een hoop amateurs en verzamelaars ontmoet en vertelt hoe de wetenschappelijke archeologie met hen omging en waar er winst te behalen is. Daarnaast hoor je elke dinsdag een nieuw interview met een amateur, een hobbyist, een boer of een verzamelaar. Tevens zullen er andere mensen uit het archeologische werkveld aan het woord zijn. 

Oproep
Ken jij of ben jij een amateur, een hobbyist en of zoeker die vooral naar prehistorische archeologie zoekt, dan komt Gijs Klompmaker graag met jou in contact. “Ik wil die vaak prachtige verhalen rondom vondsten en verzamelingen bundelen, voordat ze verloren gaan. Het Hunebedcentrum heeft weliswaar geen direct belang bij de verzamelingen en vondsten, maar wil natuurlijk zoveel mogelijk informatie inwinnen over de hunebedden en het volk dat ze bouwden. Daarbij groeit met elk verhaal het besef dat Drenthe een bijzonder gebied is geweest voor onze voorouders.”  

Jaap BeukerLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.