Europese dag van de Megalithische cultuur bij het Hunebedcentrum

0
362

Zondag 24 april vertellingen bij het hunebed

De Europese dag van de Megalithische cultuur wordt zondag 24 april gevierd op het terrein van het Hunebedcentrum. Stonehenge, Carnac, menhirs en dolmen zijn, net als hunebedden, megalithische monumenten. Het zijn monumenten gemaakt van grote stenen uit de prehistorie. Op deze dag eren wij ons grootste hunebed met vertellingen. Ook worden er prehistorische wandelingen aangeboden langs hunebedden. Door heel Europa staat men stil bij megalithische bouwwerken, in Nederland doet we dat bij het Hunebedcentrum. Natuurlijk bij het grootste hunebed van Nederland. Van ’s ochtends 11:30 tot aan het einde van de middag worden er verhalen verteld. Deze zijn gratis te bezoeken “Er zijn zoveel verhalen te vertellen over deze majestueuze monumenten, dat we de dag gemakkelijk vullen”, aldus archeologe Riemke Scharff.

Hele weekend extra online

De dag van de Megalithische cultuur wordt door heel Europa georganiseerd. Door de tijd heen heeft de mensheid steeds een band gehad met stenen. Ze vormden vaak de basis voor rituelen, voor gedenken en vieren. Hoe de hunebedbouwers de hunebedden gebruikten is deels bekend, maar veel spreekt ook nog ter verbeelding. Die grote bouwwerken die door heel Europa verspreid liggen trekken nog steeds de aandacht.  Het Hunebedcentrum heeft een aantal mooie podcasts gemaakt over enkele van deze bouwwerken en deelt enkele topartikelen uit het Hunebednieuwscafé op de social media en zetten enkele Europese routes in de spotlights. De hunebedden zelf zijn als het ware een archief van het alledaagse leven. Die van haar bouwers, maar ook die van nazaten die hun omgang vonden en een relatie hadden met deze ontzagwekkende monumenten. Riemke Scharff wil iedereen iets meegeven over hunebedden: “Zowel op het terrein, in het landschap als op onze social-media-kanalen zullen zondag de megalieten die wij kennen als hunebedden in het zonlicht worden gezet.”



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.