Into Nature strijkt neer in Borger-Odoorn

0
445

Na uitgebreide gebiedsverkenningen in verschillende delen in Drenthe strijkt Into Nature in 2022-2023 neer in de gemeente Borger-Odoorn, in de omgeving van Drouwen en Exloo. Hier realiseert Into Nature in de zomer van 2023 haar landelijk bekende buitententoonstelling met internationaal vooraanstaande kunstenaars. De hieraan verbonden wandel- en fietsroutes lopen door bos- en heidegebied en over landwegen. Naast de landeigenaren zoals Stichting Het Drentse Landschap wordt er ook direct samengewerkt met aanwonenden die land of hun tuin beschikbaar stellen langs de route. Vanaf dit jaar presenteert Into Nature bovendien voor het eerst ook een programma voorafgaand aan de buitententoonstelling.

Artistiek leider Hilde De Bruijn koos voor dit gebied vanwege de vele sporen die de tijd in dit landschap heeft getrokken, sporen die tot heel diep in de tijd teruggaan. De titel van deze editie is dan ook ‘Time Horizons’. De Bruijn: “In de omgeving Borger-Odoorn op de Drentse Hondsrug, staat het verhaal van de aarde duidelijk in het landschap geschreven. Het is te zien in de vorm van de heuvels die voor Europa op unieke wijze ontstaan zijn tijdens de voorlaatste IJstijd, het valt af te lezen aan de zoutkoepels onder het Drouwenerzand, waar lang geleden de zee lag, en aan de overblijfselen van ingestorte ijskoepels die nu kuilen vormen. Je ziet het ook aan de vormen en de kleuren van de veldkeien en plantengroei op verrassende plekken. De bodem is een levend klimaatarchief. Als je dit landschap, – doorspekt met duizenden jaren oude grafheuvels en hunebedden, tot je door laat dringen besef je dat alles tijdelijk is – als je maar diep genoeg in de tijd kijkt.”

De aanwezigheid van de LOFAR-radiotelescoop bij Exloo, waarmee wetenschappers de oorsprong van het heelal proberen te bestuderen, benadrukt dit nog eens. “Into Nature wil de verbeeldingskracht, de inzet van metaforen en de zintuiglijke ervaringen die de beeldende kunst ons bieden, inzetten om stil te staan bij de oude sporen in het landschap en bezoekers uitnodigen om na te denken over tijd, onze tijdsbeleving en niet in de laatste plaats, om de korte tijdspannes waarin wij gewend zijn te denken, op te rekken.”

De komende periode staat niet alleen in het teken van het voorbereiden van de editie in de zomer van 2023, maar ook in het ondernemen van activiteiten in 2022, waarbij Into Nature de nadruk wil leggen op verdere lokale inbedding en contact met inwoners van Drenthe. De Bruijn: “We hebben al een uitgebreide kennismakingsronde gemaakt in Borger-Odoorn en we worden overal heel warm ontvangen. Deze gesprekken zetten we de komende tijd voort en ik zie dan ook erg uit naar de samenwerkingen die ontstaan met inwoners, verenigingen en ondernemers.” Into Nature kan de nodige hulp gebruiken en roept geïnteresseerden op zich te melden via de website van Into Nature.


Binnenkort programma 2022-2023

Into Nature is een organisatie die kunstwerken van (inter)nationaal vooraanstaande kunstenaars verbindt aan de bijzondere kenmerken van het Drentse landschap en actuele maatschappelijke vraagstukken. Het programma is mede mogelijk gemaakt door de steun van Provincie Drenthe en We the North en bestaat uit een tweejaarlijks buitententoonstelling en een doorlopend activiteitenprogramma. Afgelopen edities was Into Nature te zien in het Bargerveen bij Emmen, Frederiksoord en het Holtingerveld, en het Drentsche Aa gebied. Binnenkort presenteert Into Nature het gehele programma van 2022 en het hoofdprogramma van de buitententoonstelling in 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.