Lezing: Prehistorische gemeenschappen op het zand – speciale deposities – is geweest!

0
467
Image: Decorated pottery of the so-called Funnel Beaker Culture to which the hunebed builders belonged [source: https://www.nationalemuseumweek.nl/musea/hunebedcentrum/]

Niet alle voorwerpen die archeologen opgraven zijn als afval gedumpt of per ongeluk verloren. Maar waarom zouden mensen bewust halve potten in de grond plaatsen? En hoe zie je het verschil tussen ritueel en rommel? In de derde en laatste lezing van de serie ‘Prehistorische gemeenschappen op het zand’ (19 april 2022) vertelt Karen de Vries over rituele deposities, hoe archeologen daar nu heel anders over denken dan 30 jaar geleden en wat ze ons vertellen over de ijzertijdbewoners van Drenthe. Je kunt je aanmelden via communicatie@hunebedcentrum.nl.

Deze reeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Drentse Prehistorische Vereniging, Het Wetenschappelijk Fonds van de Drentse Prehistorische Vereniging, de Provincie Drenthe en het Hunebedcentrum.

Aanmelden
De lezing wordt gehouden op 19 april in het Hunebedcentrum in Borger en start om 19:30. De entree voor de lezing op locatie is 5 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. Vrienden van het Hunebedcentrum en DPV leden kunnen deze lezing gratis volgen. Om zeker te zijn van jouw plaats vragen we je om je via communicatie@hunebedcentrum.nl aan te melden. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden voor de digitale live stream.

De eerdere lezingen gemist?
Heb je de eerste lezing op 22 maart gemist? Die kun je hier terugkijken. In deze lezing wordt uitgelegd wat materiele cultuur nu eigenlijk is en hoe we daar normen in herkennen. Ze gebruikt hedendaagse voorbeelden om dit concept uit te leggen. Daarna gebruikt Karen de Vries deze kennis om te vertellen over huisplattegronden gevonden in Drenthe. Hierbij beantwoord zij vragen waarom mensen verhuisden en of mensen bijvoorbeeld in het verleden al verbouwden.

In de tweede lezing van de serie ‘Prehistorische gemeenschappen op het zand’ vertelde Karen de Vries waarom archeologen zo gek zijn op afval, hoe je het kan onderzoeken en vooral wat we er van kunnen leren. Wanneer onze vuilniszak vol is, stoppen we hem in de kliko of ondergrondse container. Maar weten we eigenlijk wel hoe mensen in de ijzertijd met hun afval omgingen? Bestond er zoiets als een ijzertijdkliko? De lezing van 5 april kun je via deze link terugkijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.