Mythische Stenen deel 13: Ierland en Noord-Ierland

0
474
Ierland

Ierland is heeft een enorme rijkdom aan megalithische monumenten, al zijn ze niet altijd even gemakkelijk te bereiken. In elke regio zijn wel bijzondere dolmens te zien. Deel 13 is daardoor maar liefst 230 pagina’s dik. In Zuidoost-Ierland komen we portal tombs tegen die we ook in Engeland hebben gezien. De vorm van de dekheuvel en kamer komt sterk overeen. Is deze cultuur ontstaan nadat kolonisten vanuit Bretagne en Normandië het kanaal waren overgestoken? Raadselachtiger zijn de court tombs en passage graves in het noorden en westen van Ierland. Newgrange bij Dublin is de grootste publiekstrekker. Voor de hand ligt dat kolonisten via de Ierse zee naar het noorden zijn getrokken en daar een eigen cultuur hebben ontwikkeld. Later, ten tijde van de Klokbekercultuur werden wedge tombs in het westen gebouwd. Ze hebben kenmerken van zowel de court tombs als de portal tombs.

Dit boek is verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of via https://mythicalstones.eu/nl/mythische-stenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.