In deel 15 trekken we vanuit Bretagne langs de Loire richting Tours. Langs deze rivier ontwikkelde zich rond 3000 v. Chr. het Angevin-type, met gigantische kamers. Dolmen de la Bajoulière en Le Grand Dolmen de Bagneux zijn daar mooie voorbeelden van. Meer naar het zuiden liggen de Tumuli du Bougon, waarvan nummer F0 gedateerd is op 4700 v. Chr. waarmee het mogelijk het oudst bekende hunebed is. Ongeveer 120 km ten noordoosten van Bordeaux ligt Nécropole de la Boixe met dezelfde bouwstijl, gebouwd rond 4400 v. Chr. Meer naar het oosten vind je vooral dolmens met liggende draagstenen en een enorme deksteen, zoals Table de Roux. In de Pyreneeën zijn slechts een paar intacte dolmens te vinden, vrijwel altijd met eenvoudige vorm: drie draagstenen en een deksteen.

Dit boek is verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of via https://mythicalstones.eu/nl/mythische-stenen

Vorig artikelMythische Stenen deel 13: Ierland en Noord-Ierland
Volgend artikelMythische Stenen deel 16: Zuidoost-Frankrijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.