Portugal

Deel 20 heeft meer dan 200 pagina’s en dat is niet zomaar. Portugal heeft een dichte concentratie van hunebedden van een type dat in Portugal lijkt te zijn ontstaan, met een hoge kamer en een lange gang. Ze werden in het 4de millennium v. Chr. gebouwd. Rond Nisa, Évora en Viseu liggen de grootste concentraties, voornamelijk langs de grote rivieren. In veel van deze hunebedden zijn plaquettes met gravures gevonden, die veelal aan de doden werden meegegeven. De Portugese ‘anta’s’ die omgebouwd zijn tot christelijke kapel zijn uniek voor Europa. Ook de oudste menhirs van Europa lijken in Portugal te staan. En net als in Zuid-Spanje en bij Barcelona vind je bij Lissabon uitgehakte grafkamers van rond 2800 v. Chr. Daar werden langs de wanden diverse skeletten gevonden. In Bom Jesus de Monte zien we dat veel christelijke gebruiken niet nieuw zijn. Er zijn veel paralellen met de rituelen uit de steentijd te herkennen.

Dit boek is verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of via https://mythicalstones.eu/nl/mythische-stenen

Vorig artikelMythische Stenen deel 19: Zuid-Spanje
Volgend artikelStormschade bij Duits hunebed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.