Mythische Stenen, een veelzijdige benadering van hunebedden in Europa

0
443
Mythische Stenen deel 1 Nederland

Mythische Stenen is de enige boekenserie, waarin de megalieten in alle regio’s van Europa worden besproken en getoond. In elk deel beschrijft auteur en fotograaf Hendrik Gommer zijn reizen langs de monumenten. De boeken zijn erg veelzijdig. Ze bevatten niet alleen reisverhalen, maar ook beschrijvingen van de honderden sites, volksverhalen, overwegingen over het ontstaan en de functie, wetenschappelijke theorieën, achtergronden, routebeschrijvingen, coördinaten en natuurlijk talloze foto’s, waaronder ook luchtfoto’s en coördinaten. Gommer neemt de lezer mee op zijn ontdekkingsreis door de steentijd van Europa en stimuleert de lezer mee te denken over de geheimen waar de megalieten van getuigen. In zijn commentaren geeft hij een eerlijk beeld van de staat van waardevolle monumenten uit de steentijd, die er soms slecht aan toe zijn. De reisgidsen zijn daardoor geen glossy reclamebrochures, maar nuchtere beschrijvingen van wat de hunebeddenjager tegen kan komen. Gommer schroomt ook niet met enige regelmaat te wijzen op overeenkomstige gebruiken die ook nu nog bestaan. Als godsdienstwetenschapper maakt hij bijvoorbeeld vergelijkingen tussen de heiligenbeelden in kerken en de voorouderverering in de steentijd. Maar ook evolutionair biologische aspecten van de verspreiding van bouwers worden besproken.

Uniek aan de serie is dat, vermoedelijk voor het eerst, alle regio’s van Europa worden bezocht, waardoor een overzicht van de mooiste sites ontstaat. Dankzij dit overzicht kunnen verbanden tussen verschillende landen en regio’s gelegd worden. De kolonisten van de steentijd kenden geen grenzen en afhankelijk van hun succes verspreidden culturen zich als vlekken over de kaart. Zo verspreidde het megalitisme zich vanaf ongeveer 5500 v. Chr. over heel Europa, dwars door bestaande culturen heen en met tal van uitingsvormen waaronder de menhirs en dolmens.

Anno 2022 zal deel 1 t/m 20 gepubliceerd zijn. In 2023 volgen delen over Corsica en Sardinië en Italië.

Doordat alle boeken door één auteur zijn gemaakt, zijn ze consistent in vorm en stijl. Vanaf deel 1 is er ook duidelijk sprake van voortschrijdend inzicht. Dat maakt het een serie waar ieder deel weer nieuwe openbaringen oplevert. Dankzij het behoorlijk volledige overzicht met duizenden foto’s mag het niet missen in de boekenkast van geïnteresseerden in de steentijd.

Dr. Hendrik Gommer (1962) is academisch geschoold in biologie, godsdienstwetenschappen en rechten. Hij publiceerde in de periode 2007-2015 diverse peer-reviewed artikelen over de evolutionair biologische grondslagen van regels en wetten. Sinds 2015 reed hij met zijn camper ongeveer 100.000 kilometer langs ongeveer 3500 megalithische monumenten. In 2020 bouwde hij in zijn tuin zijn eigen hunebed.

De boeken zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of via https://mythicalstones.eu/nl/mythische-stenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.