Van vondst tot verhaal. Archeologische
vondsten in particulier bezit

0
511

Germanen, Romeinen, Spaanse soldaten, boeren, gelovigen en strijders, allen lieten zij sporen achter in ons land. Van munten en bijlen tot spelden en kruizen, het meeste verdwijnt uiteindelijk in de grond. In de afgelopen vijf jaar zijn bijna 90.000 vondsten die tussen circa 1970 en 2021 verzameld werden door amateurarcheologen, digitaal vastgelegd op de website van PAN: Portable Antiquities of the Netherlands. Hier zijn ze te raadplegen door iedereen, van schoolkinderen tot gepensioneerden en van amateurspeurders tot professioneel archeologen.


In Van vondst tot verhaal wordt de achtergrond van PAN belicht en worden de belangrijkste vondsten in vogelvlucht behandeld. De informatie in het boek wordt ondersteund en versterkt door vele illustraties, van archeologische vondsten en artistieke impressies, tot re-enactors, reconstructies en kaarten. Het boek gaat echter over meer: de nieuwe manier waarop vrijwilligers in de archeologie en professioneel archeologen ons verleden bestuderen.


Van vondst tot verhaal neemt de lezer mee vanaf het eerste piepje van de metaaldetector, tot de opgraving en de uiteindelijke archivering, maar toont vooral het verhaal dat alle individuele vondsten samen naar voren brengen.


Nieuwe bevindingen en eeuwenoude schatten, gepresenteerd door vakspecialisten in de archeologie, maar ondersteund door de honderden amateurs die hun bodemvondsten deelden. Het boek biedt een compleet overzicht van de vondst- en onderzoeksresultaten die PAN tot dusverre heeft behaald.

Van vondst tot verhaal. Archeologische vondsten in particulier bezit
Stijn Heeren, Mirjam Kars en Vincent van der Veen
136 blz.
21 x 29 cm.
Genaaid gebrocheerd met flappen
ISBN 978-90-5345-587-6
€ 19,95
Uitgave in samenwerking met AWN – Nederlandse Archeologievereniging

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.