Een nieuw steentijd museum in Albersdorf, Schleswig Holstein

0
449
Steinzeithaus, Albersdorf

In Albersdorf wordt naast het bestaande openluchtmuseum, het Steentijdpark Dithmarschen, een nieuw museumgebouw neergezet. Het Steentijdpark in Dithmarschen krijgt hiermee zijn eigen “Steentijdhuis”, een modern museum-tentoonstellingsgebouw en een grote aanwinst voor het 40 hectare grote Steentijdpark in Albersdorf.

Het “Steentijdhuis” is gepland als ervarings- en leerplaats, als presentatieplaats voor actuele onderzoeksresultaten en ook als actieve wetenschappelijke faciliteit. De faciliteit wil zich echter ook verder ontwikkelen als een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod voor de plaatselijke bevolking, bezoekers en toeristen. De architectuur van het steentijdhuis zal bezoekers nieuwsgierig maken en het unieke karakter van de plek benadrukken. Het gebouwontwerp van architect Hauke Mengel (architectenbureau Hansen & Mengel, Rendsburg) werd in het kader van een Europese wedstrijd geselecteerd.

De voor het seizoen 2023 te openen tentoonstelling toont het overkoepelende thema “mens en milieu” en presenteert deze onderlinge relaties in chronologische volgorde in hun contexten en processen van het Paleolithicum tot de vroege Metaaltijd; de tentoonstelling toont mensen met hun door de omgeving bepaalde en gevormde samenlevingen, hun arbeidswereld en de ingrepen en veranderingen in de natuurlijke omgeving – bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de respectievelijke innovaties van de afzonderlijke tijdperken. Er moet worden benadrukt dat de originele vondsten en voorwerpen in de tentoonstelling op de voorgrond moeten staan, aangezien overeenkomstige replica’s en didactische faciliteiten reeds beschikbaar zijn in het buitengedeelte van het Steentijdpark. Moderne technologie en digitale media worden beperkt en alleen op geschikte plaatsen in de tentoonstelling gebruikt.

De opening is gepland voor het voorjaar van 2023.

Meer informatie en een actueel “bouwplaatsverslag” zijn te vinden op www.steinzeitpark-dithmarschen.de.

Illustraties: Tekeningen “Steentijdhuis – Tentoonstelling Binnen”, “Steentijdhuis – Foyer” en “Steentijdhuis – Terras”, bron: Hansen Mengel Architecten, Rendsburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.