Excursie naar de Eifel en de Ardennen 2022

0
424
Rijckholt Savelsbosch. Vuursteenmijn. Wikimedia-commons

De Drents Prehistorische Vereniging (DPV) organiseert in het komend najaar een buitenlandse excursie. De reis is gepland van woensdag 7 t/m zondag 11 september 2022 en voert naar de Eifel en de Ardennen. Ook de dalen van Maas en Rijn worden aangedaan, net als Zuid-Limburg. 

Beide gebieden, de Eifel en de Ardennen, kennen soortgelijke archeologische objecten: kalksteengrotten waar bewoningssporen en skeletmateriaal van Neanderthalers zijn gevonden, productiecentra van middeleeuws aardewerk – ook in Nederland ruimschoots geïmporteerd – en heuveltoppen met verdedigingswerken uit de IJzertijd. Dat gegeven leidt niet tot doublures maar eerder tot dwarsverbanden en samenhang in het programma. Eén object kan altijd de uitzondering zijn. Bij twee verwante objecten tekenen zich al regelmatigheden af. En zoals Friedrich Nietzsche de archeologie al waarschuwde: “het zien van overeenkomsten is een kenmerk van het slechte oog”. In de Eifel is ook het Romeinse erfgoed sterk vertegenwoordigd: thermen, aquaducten en tempels.

Meer informatie over deze excursie is te lezen op de website van het DPV. Hier vindt u informatie over de dagprogramma’s, praktische zaken en het aanmeldingsformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.