Roscin, Glaz Narzutowy (Klickstein)

0
208

Geen Sprockhoff-nummer. Het betreft een bijzonder gevormde zwerfsteen op een heuvel met een steenkrans.

Vertaling van het linkergedeelte: Dit hunebed in de buurt van Roscin was al voor de Tweede Wereldoorlog erkend als monument. Oorspronkelijk bestond het monument uit twee gedeelten. Als gevolg van het bewegen van het bovenste gedeelte is er een “klinkend geluid” (Klick) ontstaan, vandaar de naam Klickstein. Rondom de steen was een stenen muur aangebracht met zitbankjes. Na de oorlog is geprobeerd om van deze steen een monument te maken met het is niet gelukt om deze te verplaatsen. Het bovenste gedeelte is weggenomen en staat nu naast de weg E3 bij Trzcin met als doel de lengtegraad van de 15e meridiaan te markeren. Eertijds werd de steen “Duivelsteen” genoemd. Het rechtergedeelte verhaalt over een oude Duitse legende waarin de Duivel een weddenschap met God aangaat wie binnen een uur de hoogste toren kon bouwen. De duivel haalde enorme hoeveelheden stenen uit Scandinavië en begon te bouwen, maar was niet binnen de gestelde tijd klaar. Van woede heeft de Duivel de toren omvergeworpen en de stenen weggegooid. De laatste steen heeft hij met al zijn kracht een schop gegeven waardoor een afdruk van de Duivelse hoef in de steen is ontstaan, welke men vandaag de dag nog kan waarnemen.

Foto’s: Willem Donker, april 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.