Het Groot Keienboek

0
887
Harry Huisman en Marja Braaksma


Uniek levenswerk gepubliceerd

Als er één land in Europa is zonder bergen en indrukwekkende rotsformaties, dan is het Nederland. Toch vind je hier allerlei stenen. Hoe kan dat? En over welke stenen hebben we het dan?


Witte gangkwarst, Jaspis-breccie of een migmatiet. Zo maar een opsomming van zwerfstenen die je hier in Drenthe kunt vinden. Harry Huisman, amateurgeoloog en stenendokter heeft zich zijn leven lang verdiept in deze noordelijke zwerfstenen. In veertig jaar tijd is er niet zo’n compleet boek verschenen over zwerfstenen. Je mag het met recht een levenswerk noemen. Wat opvalt is dat het Groot Keienboek voor iedereen die iets met zwerfstenen heeft is en niet alleen voor geologen en wetenschappers. “Heel veel mensen zoeken zwerfstenen, vinden ze mooi, maar weten er maar weinig van. Dit boek is volledig en handig tegelijk, je kunt hem goed gebruiken bij het herkennen van stenen”, aldus Huisman.

Harry Huisman heeft altijd al iets met stenen, fossielen en geologie gehad. Hij zocht en vond de meest uiteenlopende stenen, verzamelde ze en onthield ze bijna allemaal. Met een fotografisch geheugen voor de uiterlijke kenmerken van stenen, geeft hij iedere geïnteresseerde unieke inzichten in de wereld van keien. Of dat nu in het Hunebedcentrum is voor kinderen of voor een groep geologen, dat maakt hem niets uit.

Het Groot Keienboek

Samen met Marja Braaksma, die menig steen fotografeerde en de vormgeving op zich nam, werkte ze samen met Harry jaren aan dit boek. Uniek vanwege zijn compleetheid. De enorme kennis van Harry is zo voor de toekomst vastgelegd, voor iedereen die er zijn voordeel mee wil doen. Harry Huisman: “Het is een uniek boek, alle soorten zwerfstenen die voorkomen in Noord Nederland zijn hierin afgebeeld. Dit is een boek voor mensen die op de Drentse heide wat steentje oprapen, maar kan ook zeer nuttig zijn voor wetenschappelijke doeleinden.”

Stenenkennis

Hoe kun je in vredesnaam zoveel stenen uit elkaar houden. De noordelijke zwerfstenen, hier voornamelijk beland in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden zijn er in honderden, zo niet duizenden variaties en zijn vaak 1,5 miljard jaar oud. Een onmenselijke opdracht om ze te determineren lijkt het. Harry Huisman is er tamelijk nuchter onder: “Om grip te krijgen op stenen, moet je kijken uit welke bestandsdelen ze bestaan. Het is als met auto’s, eerst leer je de merken en dan weer de modellen van die merken.”

Het boek is bijna 500 pagina’s dik, er staan meer dan 4000 foto’s in en kost 59,95 euro.

Het boek is verkrijgbaar bij het Hunebedcentrum of rechtstreeks te bestellen bij Marja Braaksma (m.braaksma07@gmail.com)

Wilt u de podcast beluisteren?  Klik hier

Keienboek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.