Stel, je bent verdwaald in het grote oerbos. Om aan je vrienden/familie duidelijk te maken waar je bent kun je gaan roepen, maar dat geluid draagt niet zo ver. Een schel, hoog geluid werkt beter. Een fluitje uit een wilgentak kan dan uitkomst bieden. Het kan een paar uur duren voordat je een werkend fluitje hebt gemaakt, maar wanneer je geoefend bent, is zo’n fluitje in een paar minuten te maken.

Bekijk je liever een filmpje? Hier leggen we uit hoe een fluitje maken werkt: https://www.youtube.com/watch?v=WBOYIAz2nUk&t=570s


Afbeelding 2

Stap 1.

Het maken van een fluitje uit wilg werkt alleen in het voorjaar en de zomer, wanneer de sapstroom in de boom op gang is. Zoek een jonge wilgentak van ongeveer duimdikte en zaag/snij deze af. Vermijd zijtakken en oneffenheden zoals scheuren in de tak.

Afbeelding 3
Afbeelding 4

Stap 2.

Snij een lengte van het wilgentakje af van ongeveer duim tot pink (afbeelding 3).

Wanneer je een goed scherp mes hebt kun je vaak in één haal het takje doorsnijden. Doe dat in een hoek zoals hiernaast. BELANGRIJK! Snij de hoek aan de dunste kant van het takje, dit is meestal de kant die het verst van de boom af groeit (afbeelding 4).

Afbeelding 5
Afbeelding 6

Stap 3.

Snij nu op ongeveer de helft van het takje de bast rondom in, tot op het hout. Probeer een nette lijn te maken door met één haal rond het takje te gaan.

Zorg dat de helft van de bast waar die nette, schuine hoek zit, vrij is van oneffenheden (afbeelding 5).

Op de foto was het niet te zien, maar op het rode streepje is de bast van het takje rondom ingesneden (afbeelding 6).

Afbeelding 7
Afbeelding 8
Afbeelding 9

Stap 4.


Nu komt het spannendste gedeelte van het maakproces. Je gaat proberen om de bast aan de ‘schuine hoek kant’ in zijn geheel van het takje af te halen.

Dit doe je door de bast te kneuzen. Door overal op het deel van de. bast wat je van het hout af wilt hebben te tikken, maak je de bast los van het hout. Je ziet vaak al de sappen door de buitenkant van de bast heen komen.

Het tikken kan met bijvoorbeeld het handvat van je mes (afbeelding 7).

Wanneer je elk deel van de bast gekneusd hebt, ga je proberen om de bast van het hout af te draaien. Hou het niet gekneusde deel van het houtje met je ene hand vast. Met je andere hand pak je het gekneusde deel en door een draaiende beweging te maken probeer je de bast los te maken. Zet niet teveel kracht, anders breek je het takje. Wanneer je een ‘plop’ geluid hoort heeft de bast losgelaten. Lukt het niet, dan kun je nog even door kneuzen. Ook kan het zijn dat je de snede rondom het takje niet diep genoeg hebt gemaakt (afbeelding 8).

Is het gelukt? Dan kun je de bast in zijn geheel van het takje af glijden. Bewaar deze goed.

We halen de bast aan de dunste kant van het takje eraf, omdat deze anders open zou scheuren wanneer je het naar de dikkere kant toe eraf probeert te halen.

Een paar kleine scheurtjes zijn niet erg, deze kun je later met je vingers afdichten (afbeelding 9).

Afbeelding 10
Afbeelding 11
Afbeelding 12

Stap 5.

Je gaat nu het luchtgat maken waar het geluid uit kan ontsnappen.

Schuif de bast weer passend  terug op het takje. Maak op ongeveer de helft van het stuk een snede. Deze mag doorgaan in het hout. Houdt de hoek aan zoals op de foto (afbeelding 10).

Maak nu, in de hoek zoals op de foto, een snede waarbij je een klein stukje bast eraf haalt (afbeelding 11).

Zo ziet het er dan uit (afbeelding 12).

Afbeelding 13
Afbeelding 14
Afbeelding 15

Stap 6.

Je gaat nu de klankkast maken.

Haal de bast weer van het takje af.

Snij de snede die je eerder hebt gemaakt dieper in. Uiteindelijk kan dit tot de kern van het hout, de bruinige kleur die je verderop de foto’s ziet (afbeelding 13).

Snij vervolgens in een krommende vorm hout weg tot aan de snede. Doe dit tot op de kern van het hout (afbeelding 14).

Zo hoort het eruit te zien. Let vooral ook op de hoek van de klankkast en het einde van het fluitje rechts (Dit is het mondstuk) (afbeelding 15).

Afbeelding 16
Afbeelding 17
Afbeelding 18

Stap 7.

Hier zie je de kern van het hout goed liggen. De bruine kleur in het hout (afbeelding 16).

Bijna klaar. Je moet nu nog een klein stukje van het takje afschaven waar uiteindelijk de lucht doorheen geblazen gaat worden.  Doe dit in de hoek zoals op de foto. Wees voorzichtig en haal liever eerst te weinig dan te veel van het takje af. Je kunt namelijk altijd meer eraf halen en niet meer bij plakken (afbeelding 17).

De laatste stap is het terug plaatsen van de bast, net niet op de originele plek. Wanneer je nu op het mondstuk, het uiteinde rechts blaast, krijg je als het goed is een hoge toon! Komt de toon er niet goed uit, dan kun je de bast wat verschuiven. Verder kun je proberen om nog een beetje van het hout in de vorige afbeelding eraf te halen (afbeelding 18).

Succes!

Vorig artikelParallelle sporen. Een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973) door Leo Verhart
Volgend artikelMegalithische cultuur in Indonesie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.