MAKING A NEOLITHIC NON-MEGALITHIC MONUMENT

0
545

Een TRB begraafplaats in Dalfsen (Nederland), ca. 3000-2750 cal. V. CHR.


In 2015 deden archeologen in Dalfsen (Nederland) een verbazingwekkende ontdekking. Zij vonden een grafveld dat dateert uit de TRB-periode (3000-2750 v. Chr.) bestaande uit 141 grafkuilen. De TRB wordt gedateerd in de laatste fase van het Midden-Neolithicum en is bekend om zijn megalithische monumenten die wijdverspreid zijn in grote delen van Noord-Europa.

Tot voor kort waren weinig niet-megalithische begraafplaatsen bekend en de vondst van de Dalfsen-begravingen heeft nieuwe mogelijkheden geschapen om het grafritueel nader te bestuderen. Zij werpen een licht op de sociale organisatie van plaatselijke TRB-gemeenschappen in dit deel van de wereld. De resultaten leveren niet alleen bewijs voor het bestaan van grote grafheuvels voor meerdere personen tijdens de TRB-periode, maar leveren ook intrigerende bewijzen voor de continuïteit van deze periode naar de periode van de Touwbekercultuur – een overgang die nu vaak in termen van migratie wordt geïnterpreteerd.

Dit boek is de eerste wetenschappelijke publicatie over deze unieke vindplaats. Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar. Het bevat een gedetailleerde beschrijving en interpretatie van de site. Een catalogus waarin alle graven en vondsten in detail zijn beschreven, is apart verkrijgbaar.

Onder redactie van H.M. van der Velde, N. Bouma & Daan Raemaekers | 2022


Paperback ISBN: 9789464260533 | Hardback ISBN: 9789464260540 | Imprint: Sidestone Press | Formaat: 210x280mm | 212 pp. | Taal: Engels | 177 illus. (fc) | Keywords: funeraire archeologie; prehistorie; neolithicum; begraafplaatsen; niet-megalithische graven; TRB; Funnelbeaker Cultuur |

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.