Aulocopium Aurantium uit een zandgroeve bij Sibculo

In de collectie van het Hunebedcentrum zijn veel fossiele sponzen van het type Aulocopium aanwezig. Ze worden gevonden in de zanden van de oude rivier De Eridanos die op veel plekken in Noord-Nederland in de zandgroeves voorkomen.

De Eridanos was vele miljoenen jaren een van de grootste rivieren van Noord-Europa. Toen de ijstijden een paar miljoen jaar geleden begonnen stopte de rivier omdat het water vast zat in het ijs. Daarna is hij nooit meer teruggekomen, alhoewel….. Eigenlijk is de huidige Botnische Golf de oude rivierbedding, later uitgesleten door de ijsmassa’s van de ijstijden.

De Eridanos heeft veel gesteentemateriaal uit noordelijke regio’s vele miljoenen jaren lang meegenomen als grind en zand richting het zuidwesten, wat tegenwoordig Nederland is. Veel van de zachtere gesteenten zijn uit elkaar gevallen en verweerd/opgelost en zijn nu terug te vinden als zand en klei. De fossielen die in deze gesteenten zaten zijn harder (vaak van kwarts) en zijn bewaard gebleven en vinden we nog vaak terug in het grind uit de zand/grind groeves.

In Drenthe, Groningen, Oost-Overijsel en het aangrenzende Duitsland zijn veel van deze fossielen teruggevonden. De fossielen variëren van sponzen tot koralen en van fossiel hout tot vele anderen diersoorten uit het verre verleden.

Een van de meest gevonden soorten fossielen de we vinden in het grind zijn sponzen uit het Ordovicium, dat is een tijdsperiode van 485 tot 443 miljoen jaar geleden. Ze komen uit gesteentelagen die voor de kust van Estland lagen en met de Eridanos rivier richting ons gebied zijn vervoerd. Er zijn diverse soorten fossiele sponzen te vinden. Een van de meest voorkomende is de Aulocopium Aurantium die hier op de foto’s is afgebeeld.

Ze zijn in het Hunebedcentrum te vinden in de Geopark expositie.

Vorig artikelGrote megalithische vindplaats ontdekt in Zuid-Spanje op land dat bestemd is voor een avocadoplantage
Volgend artikelMetaaltijdendag 2022 – 16/17 september in het Drents Museum te Assen 
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.