Clonehenge – een mix van feiten en plezier

0
260
Interactief Larvale Stonehenge, Taipei, Taiwan Foto: Taipei Public Art sectie van de Taiwanese overheidssite

Zoeken op Google brengt je soms rechtstreeks naar datgene waar je naar op zoek was. Maar vaker raak je hopeloos afgeleid en verspil je uren met het surfen van de ene website naar de andere. Toen ik onlangs onderzoek deed voor een artikel, typte ik het woord ‘Stonehenge’ in in Google. Ik was niet verbaas dat dat zo’n 34.700.000 resultaten opleverde! Maar één trok mijn aandacht …

https://clonehenge.com/ is een Amerikaanse website die naar eigen zeggen “een blog over Stonehenge Replica’s” is. We houden je niet voor de gek. Dit is de meest complete lijst van Stonehenge replica’s op het internet, nee, in de hele wereld!” Ondanks de luchtige humoristische stijl, zullen hunebed-jagers merken dat deze site een serieus en nuttig doel vervult – “een door te zoeken lijst van Stonehenge replica’s van de megalithische dwaasheden van de jaren 1800 tot heden”.

En niet alleen replica’s, want de site heeft een sectie ‘Links for the Real Stonehenge’ die je naar andere serieuze websites over de echte prehistorische site brengt, zoals die van UNESCO, English Heritage en The Megalithic Portal.

Het eerste bericht op de site in november 2008 ging over Foamhenge, toevallig precies het onderwerp waar ik onderzoek naar deed! Dit was een tijdelijke piepschuim constructie op ware grootte, gebouwd als een serieus experiment voor Channel 5 TV door Mike Pitts (auteur van het nieuwe boek How to Build Stonehenge).

Foamhenge, gebouwd voor een Channel 5 TV programma met archeoloog Mike Pitts Foto: Mike Pitts

Het belangrijkste deel van de website bestaat uit een lijst van “100 grote permanente replica’s” uit vele landen van de wereld, van Europa tot Azië en van Noord-Amerika tot Oceanië.  Sommige zijn constructies op grote schaal, zoals deze in Java en Australië.

Stonehenge Merapi op Java, gebouwd in 2016. Foto Google Maps
Esperance replica van Stonehenge op ware grootte in West-Australië, foto van Esperance Express

Andere zijn veel minder ambitieus en zijn eigenlijk niet meer dan een trilithon, zoals deze op een vakantiepark in Oostenrijk.

Foto van de website van Landgasthof Feichthub

De hoofdredacteur van deze Amerikaanse site is een dame die Nancy Wisser heet. Zij kent punten toe aan de opgesomde replica’s, ook aan sommige van de meer verafgelegen voorbeelden, gebaseerd op haar eigen excentriek puntensysteem van “druïden”. Haar commentaar op deze in Taiwan is: “We voelen ontzag, het soort dat humoristisch ongeloof inhoudt! Puntentelling? Serieus? Hoe? We geven het 6 baby druïden – dat moet genoeg zijn”.

Interactief Larvale Stonehenge, Taipei, Taiwan Foto: Taipei Public Art sectie van de Taiwanese overheidssite

Posts worden aangemoedigd en er zijn veel vreemde Instagram posts onder rubrieken als Carhenge en Foodhenge. Deze laatste omvat modellen gemaakt van snoep, bananen of zelfs ….. worsten! En dan ben ik nog niet eens begonnen met het bekijken van het Archief van maandelijkse posts van november 2008 tot augustus 2022! Je kunt een heleboel tijd doorbrengen (of misschien wel verspillen) met het bekijken van deze website, maar al met al is Clonehenge een geweldige mix van serieuze informatie en onderhoudend plezier. Kijk zelf maar!

Foto’s Clonehenge website

Text Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.