Gletsjermolenstenen

0
339
Gletsjermolenstenen

In de geologische collectie van het Hunebedcentrum bevinden zich diverse zogenaamde gletsjermolenstenen.

Onder de noordelijke zwerfstenen komen zo nu en dan opvallend afgeronde stenen voor. Sommige zijn symmetrisch ellipsvormig of bijna bolrond. Deze rolronde stenen noemt men ‘gletsjermolenstenen’. Ze ontstaan op plaatsen in het gletsjerijs of in de onderliggende rotsbodem waar smeltwater snel rond draait. De stenen wentelen door het snelstromende water voortdurend in een kringetje rond waarbij ze elkaar afslijpen en afronden. Door het rondwentelen langs hun lengteas hebben de meeste gletsjermolenstenen een ovale vorm. Gletsjermolenstenen zijn een ‘must’ voor de zwerfsteenverzamelaar.

Gletsjermolenstenen
Gletsjermolensteen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.