Grote megalithische vindplaats ontdekt in Zuid-Spanje op land dat bestemd is voor een avocadoplantage

0
408
Zijaanzicht van een menhir en een stenen platform op de megalithische site La Torre-La Janera bij Huelva. Foto: Huelva Información

In Zuid-Spanje is een van de grootste megalithische vindplaatsen van Europa blootgelegd. Archeologen die werken op La Torre-La Janera, in de buurt van de stad Huelva, hebben een opmerkelijk aantal staande stenen, dolmens, steencirkels en grafheuvels ontdekt in wat een van de belangrijkste prehistorische vondsten in het gebied kan zijn. Meer dan 500 staande stenen werden gecatalogiseerd door archeologen die op de 7.000 jaar oude site werkten. De meeste menhirs zijn gegroepeerd in 26 groepen van menhirs en twee cromlechs, beide gelegen op heuveltoppen met een vrij uitzicht naar het oosten voor het bekijken van de zonsopgang tijdens de zomer- en winterzonnewende en de lente- en herfstequinoxen, aldus de onderzoekers.

De werkzaamheden op het stuk land van 600 hectare zijn in 2018 begonnen nadat het in kaart was gebracht voor de plannen om er een avocadoplantage van te maken. Het was bekend dat er megalithische structuren bestonden in het gebied, maar de omvang van de ontdekking is ongekend.

De megalithische site (José Antonio Linares-Catela et al., Trabajos de Prehistoria, 2022).

De bevindingen van de opgraving werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Trabajos de Prehistoria, waaruit bleek dat 526 oude staande stenen waren gevonden, waarvan de meeste omver waren geworpen. De site bevat megalithische graven en steencirkels die dateren van ongeveer 7.000 jaar geleden. Het merendeel van de stenen lijkt plaatselijk te zijn gedolven. In het rapport wordt geconcludeerd dat het om een “unieke” ontdekking op het Iberisch schiereiland gaat.

Een van de co-directeuren van het project, Primitiva Bueno Ramírez zegt: “De ontdekking van deze megalithische site presenteert drie ongewone aspecten: de hoeveelheid megalithische architectuur, die zeer zeldzaam is en vooral in het uiterste zuidwesten van Europa; de magnifieke conservering ervan; en het feit dat dolmen [graven], alignments [parallelle rijen] en cromlechs [steencirkels] samen voorkomen.”

“Het is belangrijk erop te wijzen dat er nog steeds terrein te verkennen is en het is heel goed mogelijk dat er nog meer bewijzen zullen worden gevonden,” voegt Bueno Ramírez eraan toe.

Volgens José Antonio Linares, een van de andere mededirecteuren, “de grootste en meest diverse verzameling van gegroepeerde staande stenen op het Iberisch schiereiland”.

De vindplaats bevindt zich in de nabijheid van andere bekende megalithische vindplaatsen en niet ver van de rivier de Guadiana, die Spanje van Portugal scheidt. Delen van het gebied hebben speciale bescherming gekregen, de opgravingen zullen tot 2026 duren.

De megalithische site (José Antonio Linares-Catela et al., Trabajos de Prehistoria, 2022).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.