Hoe werd Stonehenge gebouwd?

0
883
Foto: Latei 158 (rechts) lag van 1797 tot 1958 op de grond en is beschadigd door bezoekers die er souvenirs afbikten. Latei 154 (links) is nooit gevallen en is onbeschadigd gebleven. © Mike Pitts

Er bestaan drie grote vragen over Stonehenge – wie heeft het gebouwd? Waarom? Hoe? Dit nieuwe boek ‘How to build Stonehenge’ richt zich op het beantwoorden van de laatste vraag en combineert eeuwenoude theorieën met praktische experimenten en het nieuwste wetenschappelijk onderzoek. De auteur, Mike Pitts, is archeoloog, journalist en redacteur van het tijdschrift ‘British Archaeology’.

Het boek begint met een rondleiding over de site en de afzonderlijke stenen waaruit Stonehenge vandaag bestaat, alvorens nader in te gaan op de twee steensoorten – sarsen – stenen en arduinstenen.

Foto: Het centrum van Stonehenge vandaag, met de nummers van de stenen en de belangrijkste steensoorten © Mike Pitts

Sarsen – stenen

Sarsen – stenen zijn vreemde rotsen, zij vormen geen heuvels of kliffen maar liggen individueel op of dicht bij het oppervlak. Ze zien eruit als zwerfstenen maar de meeste komen voor op plaatsen waar nooit gletsjers zijn geweest. Ze zijn hierheen gebracht vanuit de Marlborough Downs, slechts 30 km naar het noorden.

Sarsen – stenen bestaan uit bijna zuivere silica, dat is zand dat tot een harde steen is gecementeerd. Sarsens zijn zelfs zo “keihard” dat ze gehard stalen gereedschap weerstaan, waardoor het bijna onmogelijk is ze te bewerken of vorm te geven. De staanders van sarsen – steen bij Stonehenge vertonen niettemin sporen van vormen, bewerken en polijsten, een uiterst arbeidsintensief en tijdrovend proces dat met stenen hamers zou moeten zijn uitgevoerd.

Blauwe hardstenen   

De stollingsgesteenten in Stonehenge zijn veel kleiner dan de sarsen – steen, de meeste wegen ongeveer 2 ton of minder. Ze werden hierheen gebracht vanuit de Preseli heuvels in Wales, maar dat is een zeer algemene verklaring. Geavanceerde technologie heeft geologen nu in staat gesteld 13 soorten blauwe steen te identificeren, zoals doleriet en rhyoliet, die zich onderscheiden door verschillende kleuren en patronen. De blauwe stenen bij Stonehenge bestaan hoofdzakelijk uit gevlekte of ongevlekte doleriet (ook bekend als microgabbro). Dankzij dezelfde vooruitgang in de technologie kunnen wetenschappers deze stenen koppelen aan specifieke groeves en natuursteenontsluitingen in de Preseli heuvels.                     

De route naar Stonehenge – Sarsen – stenen

Het moet een enorme onderneming zijn geweest om de sarsen – stenen 30 km van de Marlborough Downs naar Stonehenge te brengen, aangezien sommige stenen tot 36 ton wegen. Mike Pitts gelooft zelfs dat, ondanks de veel kortere afstand, “het verplaatsen van de sarsen – stenen een veel grotere uitdaging was dan de blauwe stenen”.

Dus: hoe deden ze het? Het is misschien verrassend dat het antwoord te vinden is in het hedendaagse Indonesië. Westerse antropologen en plantagebeheerders hebben bijvoorbeeld lokale stammen gezien en gefotografeerd die enorme megalieten verplaatsten en gebruikten om enorme tombes te bouwen. De antropologe Ursula Graham Bower (1914-1988) schreef: “Er werd alleen gebruik gemaakt van mankracht, maar totdat men heeft gezien wat daarmee kan worden gedaan als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan men zich werkelijk geen idee vormen van de doelmatigheid ervan. Als men het eenmaal heeft gezien, zijn Stonehenge en Avebury begrijpelijk.”

Meer recentelijk heeft archeoloog Ron Adams de bouw van graven op Sumba, een ander Indonesisch eiland, tussen 2001 en 2005 vastgelegd. Hij beschrijft “gedolven stenen platen die met touwen of lianen op houten sleden waren vastgebonden … door honderden mannen voortgetrokken over tijdelijke houten paden”.

(Interessant is dat de boomstammen op de baan op hun plaats werden gehouden door rechtopstaande palen en geen rollen waren, wat de auteur – op basis van persoonlijke ervaring – als onpraktisch beschouwt).

Foto: 1915: Een megaliet op het eiland Nias, Indonesië, wordt gesleept langs een baan van vaste boomstammen Foto: Tropenmuseum, Nationaal Museum van Wereldculturen, Creative Commons.

Toegegeven, de afstand die in Indonesië werd afgelegd was slechts 500 meter, maar hetzelfde principe zou kunnen gelden voor het transporteren van sarsen – stenen: 30 kilometer van de Marlborough Downs naar Stonehenge. En als dat zo is, waarom dan niet voor de blauwe stenen over 250 kilometer vanuit Wales. Zoals Mike Pitts zegt: “Het moeilijkste is om de slee aan de gang te krijgen.”

De route naar Stonehenge – Blauwe stenen

Mogelijke route van de arduinstenen over land en per zee van de Prresili Heuvels naar Stonehenge. © Mike Pitts

Er zijn veel theorieën geopperd om te verklaren hoe prehistorische mensen zoveel zware stenen van Wales naar Wiltshire hebben kunnen verplaatsen. Mike Pitts beschouwt de relatieve voordelen van land- en watertransport en beschrijft een aantal praktische experimenten om aan te tonen dat zowel boten als vlotten konden worden gebruikt, die langs de kust voeren en die de uitdagingen trotseerden om Land’s End te ronden en op de rivier de Avon te komen.

Een route over land daarentegen zou het oversteken van ruw en golvend terrein, heuvels en rivieren hebben betekend. Aan de hand van het Indonesische voorbeeld van sleeën met een hoog frame, touw en lopers, suggereert Pitts dat de stenen gemakkelijker konden worden verplaatst door “oude sporen te volgen op relatief vlak terrein langs met hier en daar bewoonde valleien”, d.w.z. bergen en steile hellingen zoveel mogelijk te vermijden door van de ene riviervallei naar de andere te hinkelen – van de Taf naar de Tywi , vervolgens naar de Usk, naar de Avon en naar de Wylye. (Op basis van technieken die op andere Indonesische foto’s te zien zijn, wordt in het boek ook de fascinerende suggestie gedaan dat de blauwe stenen, die ‘slechts’ ongeveer 2 ton of minder wegen, door een betrekkelijk klein team gedragen hadden kunnen worden!)

In die tijd, 5.000 jaar geleden, verbouwden de mensen voedsel en hielden zij dieren, en leefden in kleine gemeenschappen, verbonden door paden (oude wegen). De blauwe stenen zouden van de ene plaats naar de andere zijn gesleept, langs een regelmatige route over een langere periode, waarschijnlijk vele jaren. De teams die de stenen trokken zouden dus bekende gezichten in de nederzettingen zijn geweest en hun aankomst zou een tijd van sociale contacten zijn geweest, het delen van nieuws, misschien zelfs feesten en dansen. Misschien was er een kernteam van mensen die de hele route aflegden met plaatselijke estafetteteams die extra hulp boden – bijvoorbeeld op steile stukken. Pitts schetst een levendig beeld, maar waarschuwt de lezers dat “dit alles gebeurd zou kunnen zijn en misschien niets ervan”.                

De bouw van Stonehenge

Stonehenge werd in verschillende fasen gebouwd over een zeer lange periode, en werd soms zelfs om onbekende redenen gewijzigd. Pitts beschrijft het bouwproces in detail en suggereert dat de staanders niet door teams van mannen met lange touwen werden opgericht, maar door veel minder mensen met behulp van korte touwen en wiggen om de voortgang van de steen in evenwicht te houden. De lateien zouden op hun plaats zijn gehesen met behulp van een verhoogde steiger, een systeem dat vandaag de dag nog steeds in Indonesië wordt gebruikt.

Wat ons vandaag vooral opvalt, is de regelmatige hoogte van de lateien rond de hele cirkel. In feite zijn de staanders van sarsen – steen van verschillende lengte en dit verbluffende effect wordt bereikt door de onderste delen van de stenen op verschillende diepten onder de grond te verbergen. De bovendorpels balanceren niet losjes op de staanders zoals de dekstenen op hunebedden. Ze worden stevig op hun plaats gehouden, met pen- en gatverbindingen aan de staanders bevestigd en met messing- en groefverbindingen aan de aangrenzende latei bevestigd. Pitts legt uit: “De lateien bij Stonehenge hebben aan de onderzijde kommetjes en de staanders hebben aan de bovenzijde noppen. De tapeinden moeten in de kommetjes passen.” Hij benadrukt de hoeveelheid organisatie en planning die dit met zich mee kan hebben gebracht: “De zekerste manier om dit te bereiken is ze zo te delen dat ze bij elkaar passen”.

Stonehenge vandaag

Foto: Latei 158 (rechts) lag van 1797 tot 1958 op de grond en is beschadigd door bezoekers die souvenirs afbikten. Latei 154 (links) is nooit gevallen en is onbeschadigd gebleven. © Mike Pitts

Stonehenge ligt nu veilig achter hekken en bezoekers worden uit de buurt van de steencirkel geweerd. In het verleden werden veel stenen beschadigd door souvenirjagers die splinters en grotere brokken steen wegbikten. De latei rechts op de foto hierboven is ernstig beschadigd omdat hij op de grond was gevallen en daar meer dan 160 jaar had gelegen, een gemakkelijke prooi voor toeristen. De gladde en onbeschadigde bovendorpel links laat zien hoe de stenen er oorspronkelijk uitzagen.

Vandaag telt Stonehenge 84 stenen, maar op basis van leemtes en lege gaten denken archeologen dat er oorspronkelijk ongeveer 170 hebben gestaan. Interessant is dat een plattegrond van de stenen, getekend door een vroege archeoloog, John Wood, in 1740 sterk lijkt op de cirkel die we vandaag zien. Dit betekent dat tegen die tijd al ongeveer de helft van de stenen verdwenen was.

Mike Pitts poneert de theorie dat een groot deel van Stonehenge al in de prehistorie was beschadigd en delen ervan zelfs afgebroken. Hij suggereert dat dit zou kunnen zijn gedaan door migrantenstammen die net uit Europa waren aangekomen, en die er misschien andere religieuze overtuigingen op nahielden of de plaatselijke bewoners wilden onderwerpen met machtsvertoon. Hij suggereert dat de waarschijnlijke daders het Trechterbekervolk zou kunnen zijn geweest, de bouwers van de hunebedden.

Dit is een zeer leesbaar en stimulerend boek, goed geïllustreerd met 28 kleurenplaten en 85 zwart-wit illustraties. Het bevat ook een “Lees ook-lijst” van andere boeken, vele geschreven en gepubliceerd sinds 2000.

Hardback ISBN: 978-0-500-02419-5 | Uitgever: Thames & Hudson | Taal: Engels

Tekst     Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.