Kokerzandsteen uit Zuidlaren

0
374
Kokerzandsteen uit Zuidlaren

Cambrische zandstenen met levenssporen

Voor het gevoel noem je het geen fossielen, toch rekent men sporenfossielen daar wel toe. Ook al ontbreken resten van de organismen zelf, de sporen die ze in sedimenten achter lieten, zijn een duidelijk bewijs voor dierlijk leven en dat al in het Vroeg-Cambrium, 540 miljoen jaar geleden. Deze groep fossielen behoren tot de oudste die je in Nederland kunt vinden.

Deze zwerfsteen met sporen komt uit Zuid-Zweden waar organismen groeven en bouwden in de bodem, zo’n 540 miljoen jaren geleden, op en in de zandige bodem van een zeer ondiepe zee. Bij hun activiteiten lieten de dieren een reeks sporen na, die in het zand achterbleven en later fossiliseerden. Toen deze levenssporen ontstonden, lag dit deel van Scandinavië ver ten zuiden van de evenaar, ongeveer op de plaats van zuidelijk Argentinië. Sindsdien is het gebied met een snelheid van ca. 4cm per jaar in noordoostelijke richting over de aardbol geschoven tot de huidige locatie. Zo wordt opeens duidelijk hoeveel tijd er verstreken is sinds deze Vroeg-Cambrische wormachtigen hun sporen in het zand van de zeebodem achter lieten.

Dit bewuste fossiel is een kokerzandsteen, gevonden in Zuidlaren. We weten niet welk dier de kokers heeft gemaakt.

Deze steen net sporen van fossielen dieren is onderdeel van de collectie van het Hunebedcentrum (Objectnummer: 300001). De steen is 37 bij 20 bij 17 cm en weegt 20,5 kilo. De steen is te zien in de geopark expositie in het Hunebedcentrum.

Kokerzandsteen uit Zuidlaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.