Proconsul africanus, een verre voorouder van de mens

0
518
Procunsul africanus, replica

Proconsul is een uitgestorven geslacht van primaten. Het is de voorouder van de latere subfamilie van de Dryopithecinae, evenals van de recente grote mensapen en de mensen. Ze worden voornamelijk in Kenia en Oeganda gevonden. Ze zijn tussen de 21 en 14 miljoen jaar oud, het Mioceen. Er zijn meerdere soorten bekend, die verspreid optreden over een vrij aanzienlijke tijdsperiode en over een vrij groot gebied. De gebitten en schedels van de Proconsul lijken meer op mensapen dan op apen. De verschillende soorten verschillen in grootte, het varieert van gibbon-formaat tot dat van een wijfjesgorilla.

In 1909 vond een goudzoeker bij Koru nabij Kisumu in het westen van Kenya een stuk kaak van een mensaap, het eerste fossiel van die groep dat in Afrika ten zuiden van de Sahara was aangetroffen. De directeur van de Geological Survey of Uganda, Edward James Wayland, zond dit naar het British Museum of Natural History in Londen. Eind jaren twintig raakte Arthur Tindell Hopwood hierdoor gefascineerd en besloot naar Oost-Afrika af te reizen. In 1931 voerde hij een paleontologische expeditie uit waarbij nog eens negen stukken kaak gevonden werden. In 1932 wees Arthur Keith de kaak toe aan een Dryopithecus sp. Op grond van de in 1931 ontdekte fossielen benoemde Hopwood echter in 1933 drie soorten primaten. Een daarvan was Proconsul africanus. Consul was de naam van een befaamde chimpansee in London Zoo maar was ook al eind negentiende eeuw voor chimpansees gebruikelijk geworden, vermoedelijk vanwege een circuschimpansee die zo heette. Hopwood wilde er dus mee aanduiden dat Proconsul een voorloper van de chimpansee was. (tekst Wikipedia)

Proconsul. Nobu Tamura (http://spinops.blogspot.com), CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons
Procunsul africanus, replica
Procunsul africanus, replica

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.