Ambassadeurscursus voor Borger en omgeving

0
483
Kaart van Borger, kaart Hans Meijer

Speciaal voor de bewoners en ondernemers van Borger en omgeving organiseert het Hunebedcentrum in samenwerking met partners een ambassadeurscursus. Op dinsdagavond 8 november start de vierdelige cursus waarbij deelnemers de omgeving door andere ogen zullen bekijken.

Borger is namelijk een bijzonder dorp met een unieke ontstaansgeschiedenis door de ijstijden, een aantoonbare archeologische geschiedenis van zo’n 10.000 jaar, een historie vastgelegd op kaarten en oude beelden en een prachtige natuur die we steeds beter leren begrijpen. Bij zo’n bijzonder gebied hoort dan ook de UNESCO status van De Hondsrug UNSECO Global Geopark. Met deze cursus hopen we nieuwe ambassadeurs te creëren voor deze prachtige regio, die de verhalen weer kunnen doorvertellen.

Het programma:

Dinsdag 8 november. De ondergrond van Borger – Wat is er allemaal onder onze voeten gebeurd, hoe is het gebied gevormd, wat hebben de ijstijden achtergelaten en waarom zijn we een UNESCO geopark. Spreker: Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum

Dinsdag 15 november. De archeologische geschiedenis van Borger – Het dorp Borger (en omgeving) kent vele archeologische verhalen. We nemen je mee op deze reis van duizenden jaren bewoning. Van de eerste jagers, langs de hunebedbouwers, dwars door de bronstijd en ijzertijd van Daalkampen tot het middeleeuwse centrum bij de kerk. Spreker: Nadine Lemmers, archeoloog van het Hunebedcentrum

Dinsdag 22 november. De geschiedenis van Borger – Borger is flink veranderd de afgelopen 100 jaar, dat is prachtig te zien op oude ansichtkaarten, landkaarten, krantenknipsels en foto’s. De vrijwilligers van de Stichting Harm Tiesing verzamelen al vele jaren oud materiaal over Borger. Het mooiste materiaal wordt bij elkaar gebracht om het verhaal van Borger compleet te krijgen. Spreker: Bertus Liewes van de Stichting Harm Tiesing .

Dinsdag 29 novemberDe natuur van Borger – Nader te bepalen invulling over de natuur in en omstreeks Borger, o.a. Mandelanden en het Hunze-gebied. Spreker: Vanuit Het Drentse Landschap zal er een spreker aanwezig zijn.

De inloop is vanaf 19:00. De lezingen beginnen om 19.30 met twee sessies van drie kwartier met een pauze er tussen in.

Het programma bestaat uit een viertal avonden met als thema’s: de ondergrond van Borger door geograaf Harrie Wolters, de archeologische geschiedenis van Borger door archeoloog Nadine Lemmers, de geschiedenis door Bertus Liewes van de Harm Tiesing Stichting en een medewerker van Het Drentse Landschap over natuur en landschap van Borger en omgeving.  

Inschrijving en kosten
Aanmelden (voor één of meer avonden) kan door een mail te sturen naar communicatie@hunebedcentrum.nl. De kosten zijn 5 euro per avond, dat is inclusief een kop koffie/thee. Per avond is er plek voor maximaal 100 deelnemers.Vrijwilligers en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de reeks gratis volgen.

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en Het Drentse Landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.