Archeologisch beleefpunt De Klinkenberg bij Gees

0
501
Opening Archeologisch beleefpunt Klinkenberg bij Gees

Op 22 september is in Gees het zevende archeologisch beleefpunt van Drenthe geopend door gedeputeerde Nelleke Vedelaar. Tijdens de feestelijke opening is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het archeologische rijksmonumentenpaspoort voor de Klinkenberg uitgereikt aan de terreineigenaar Staatsbosbeheer en de pachter.

Kasteelheuvel De Klinkenberg

Op de plaats waar de strategische weg van Coevorden naar Ruinen een groot veengebied doorkruiste stond ooit De Klinkenberg; een kasteel uit een houten toren op een omgrachte aarden heuvel en een lager omgracht voorterrein met houten gebouwen. In de gracht is een houten brugpaal gevonden, gemaakt van een boom die rond 1239 is gekapt. In deze periode waren de toenmalige landsheer, de bisschop van Utrecht en de heren van Coevorden in een machtsstrijd verwikkeld om de zeggenschap over Drenthe. In de loop der eeuwen is bijna het hele voorterrein en een deel van de kasteelheuvel afgegraven. Ook de grachten waren bijna verdwenen. In 2002 zijn de oude contouren weer zichtbaar gemaakt.

Beleving

Samen met de leerlingen van de plaatselijke basisscholen opende gedeputeerde van de provincie Drenthe Nelleke Vedelaar het beleefpunt. Op het terrein zijn in staal uitgevoerde objecten te vinden, die laten zien hoe het kasteel eruit kan hebben gezien en hoe het er hier vroeger aan toe is gegaan. Grote ronde keien met voorstellingen van een jonkvrouw, kasteelheer en de bisschop van Utrecht, een uitgebreid informatiepaneel en een speciaal ontworpen bankje maken het archeologisch beleefpunt compleet. Dit beleefpunt is het zevende in Drenthe. De archeologische beleefpunten worden gerealiseerd door een samenwerking van de Drentse gemeenten en provincie. Daarmee wordt archeologie voor een breder publiek toegankelijk gemaakt en de omgeving krijgt een extra impuls.  

Archeologisch beleefpunt Klinkenberg bij Gees

Archeologische beleefpunten in Drenthe

Dit beleefpunt is het zevende in Drenthe. De afspraak is om in iedere Drentse gemeente een archeologisch beleefpunt te realiseren. Een plek waar door middel van een bijzonder en aansprekend ontwerp de archeologie in de etalage wordt gezet. Niet alleen om het (pre)historische verhaal te delen met bewoners en bezoekers van Drenthe, maar ook om een  toevoeging te doen aan de kwaliteit van de omgeving. Eerder zijn al beleefpunten geopend in de gemeenten Noordenveld (veenweg van de Slokkert), Aa & Hunze (archeologie van Rolde), Borger-Odoorn (mesolithische jachtkampjes in de Mandelanden), Assen (de vroegste bewoners van Assen), De Wolden (ijzertijd huisplattegrond in Ruinen) en Westerveld (karrensporen op het Doldersummerveld).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.