Castellu d’Araghju, een bronstijd monument op Corsica

0
273

Het Castellu d’Arraggiu (ook d’Arraghiu; Corsicaans Casteddu d’Araghju) bij Porto-Vecchio is, samen met het Castellu di Cucuruzzu, het belangrijkste en best bewaarde Torreaanse monument op het Franse mediterrane eiland Corsica. De Torreaanse beschaving was een megalithische beschaving uit de bronstijd die zich in de tweede helft van het tweede millennium v. Chr. ontwikkelde in het zuiden van Corsica, voornamelijk ten zuiden van Ajaccio.

De cultusstructuur ligt op 245 meter hoogte bij La Trinité op het Ospédale-massief in de gemeente San-Gavino-di-Carbini en wordt sinds 1967 opgegraven door Roger Grosjean. De ligging biedt uitzicht op de Golf van Porto-Vecchio en de Torre di Ceccia, op tien kilometer afstand.

De ommuring van Arraggiu is 3 tot 5 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter. Het bestaat uit ontsluitingen van rotsen, grote steenblokken en droog metselwerk. De ingang, 2,6 meter hoog en 1,5 meter breed, is bedekt met stenen platen en heeft aan de zijkanten nissen of kamers aan de oostkant, die naar een binnenplaats leiden. Rechts zijn er nog meer nissen in het verbrede metselwerk. Het eigenlijke monument ligt in het zuiden en bestaat uit een onvolledig bewaard rond gebouw met een cel met twee zijnissen. De opgravingen tonen aan dat de Torreanen aanvankelijk alleen monumenten voor cultusdoeleinden bouwden. Later werden andere kamers als laatste aan de buitenmuur toegevoegd.

Ingang tot de cirkelvormige omheining
Om de site te bereiken (het bezoek is gratis), vanaf de ingang van het gehucht Araggio en de bijbehorende parkeerplaats, moet men een pad volgen dat, nadat men een beekje is overgestoken, bijna in een rechte lijn omhoog loopt, regelmatig tussen de rotsen en de vegetatie. De wandeling duurt ongeveer een half uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.