Grote zwerfsteen met oeroude fossiele sporen gevonden in keientuin – Diplocraterion

0
411
Zwerfsteen met Diplocraterion

Onlangs vonden we in de grote keientuin bij het Hunebedcentrum een steen die we niet eerder hebben ontdekt. Het is een flinke zwerfsteen van ongeveer 80 cm lang, vol met sporen van Diplocraterion. De steen is 540 miljoen jaar en komt uit het Cambrium. Het behoort tot de oudste fossielen van Nederland.

De graafgangen van Diplocraterion kunnen goed vergeleken worden met de activiteiten van huidige zeebodembewonende organisen. De overeenkomst van de U-vormige graafgang van Diplocraterion met die van de huidige wadpier (Arenicola marina) is overtuigend genoeg om het vermoeden uit te spreken dat Diplocraterion op een vergelijkbare wijze is ontstaan.

De steen is 540 miljoen jaar oud en als zwerfsteen, van waarschijnlijk omgeving Bornholm in de Oostzee, met het ijs in de Saale-ijstijd hierheen gekomen. Dat is echter niet de plek waar de steen oorspronkelijk is ontstaan. Oorspronkelijk is de steen ontstaan in een soort Waddenzee achtige omgeving, ergens op het zuidelijk halfrond. Deze ondiepe zeebodem is in de loop van de tijd tot gesteente geperst (verhard tot zandsteen) met de sporen van de dieren erin. Door platentektoniek is de plaat waar het gesteente op ligt met een paar centimeter per jaar, gedurende 540 miljoen jaar, naar de plek geschoven waar het door het ijs meegenomen is, bij Bornholm dus.

De steen is te zien in de kleine keientuin bij de ingang van de Geopark expositie.

Zwerfsteen met Diplocraterion
Zwerfsteen met Diplocraterion

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.