Mos door Esther Schlebos

0
565
Mos. Esther Schlebos

Titel: ‘Mos’

115 x 60cm

Olieverf op paneel

(handgemaakte lijst)

www.estherschlebos.nl

Esther Schlebos won bij haar afstuderen aan de Klassieke Academie in juli 2019 de Prix de Norvège voor haar landschappelijke schilderijen. In 2020 werd zij uitgenodigd om een maand lang als ‘Artist in residence’ bij het ‘AADK- Centro Negra’  in Spanje te werken en te verblijven. Het was voor haar een mooie ervaring die inmiddels leidt tot mooie projecten en exposities. 

Op de foto is een van de werken uit de eindexamenserie (2019) te zien waarvoor zij de Prix de Norvège heeft ontvangen.

Op het schilderij is een uitsnede te zien van het hunebed D34, tussen Odoorn en Valthe.

Niet zo’n bekend hunebed bij toeristen en ligt wat van de weg af. Het is daarom een rustige en fijne plek om daar te zitten. Het is ook een inspirerende plek, vooral wanneer de zon in de namiddag wat lager staat en lange schaduwen werpt over de stenen heen. De mossen en korstmossen die op de stenen groeien krijgen in de zon mooie warme diepgele en groene kleuren terwijl in de schaduwen prachtige blauwen ontstaan. 

Esther Schlebos vertelt over haar werk; ”Ik probeer in mijn schilderijen contrasten te versterken. Schrale partijen in de achter grond combineer ik met verschillende lagen pasteuze partijen verf in de voorgrond, precies dáár waar ik de nadruk op wil leggen. Zo probeer ik verschillende structuren en oppervlakken weer te geven; de hardheid en het gewicht van gesteente, maar ook de aaibaarheid van mossen 

Eigenlijk is het niet de bedoeling om schilderijen aan te raken…maar stiekem vind ik het wel een compliment wanneer mensen toch de neiging hebben om de verfhuid even aan te raken”. 

Dit schilderij is op afspraak te bekijken bij Galerie Bonnard in Nuenen

Achtergrondinformatie:

Mossen en korstmossen in het Hunebednieuwscafe

Onderzoek D34

Het terrein rondom hunebed D34 is in de zomer van 2021 en 2022 onderzocht door het GIA van de Rijksuniversiteit Groningen:

https://www.rtvdrenthe.nl/amp/nieuws/14751869/archeologen-brengen-bodem-bij-hunebed-d34-in-kaart

https://www.rtvdrenthe.nl/amp/nieuws/14775083/eerste-ontdekkingen-in-archeologisch-onderzoek-bij-hunebed-valthe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.