Nieuwe route op het Hijkerveld – ‘Karrensporenpad’

0
894
Hijkerveld, foto Het Drentse Landschap

Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. Tot in de ijzertijd waren delen van dit gebied in gebruik als woongebied. De ijzertijdboeren maakten gebruik van kleine omwalde raatakkers, ook wel Celtic fields genoemd. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op het Hijkerveld. Ook de grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning. Het gebied is in de eeuwen na de ijzertijd alleen maar voor beweiding door schapen gebruikt. Een traditioneel gebruik dat door Het Drentse Landschap met een gescheperde kudde in ere is hersteld. Schaapherder Freerk Heuker trekt dagelijks met zijn kudde het veld in.

Op een deel van het Hijkerveld, bij het Blauwboersbos, waar zowel grafheuvels als karrensporen in het landschap zichtbaar zijn, zijn de bank-kar en een informatiepaneel geplaatst.

Er is een wandelroute van circa 4 kilometer over het Hijkerveld. Paaltjes met paarse koppen wijzen de weg. Startpunt van de route is de parkeerplaats bij de Hijkerweg rechts langs de weg Hooghalen/Hijken. De korte aanvulling op de zogenoemde paarse paaltjes route over het Hijkerveld wordt aangegeven met keien met daarop een karrewiel.

Op de website www.eindjeomindrenthe.nl is de wandelroute over het Hijkerveld ook te downloaden. De aanvulling op de route is ter hoogte van punt 4 te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.