Aptera, archeologisch hoogtepunt op West Kreta

0
453
Theater in Aptera

Aptera was een van de belangrijkste stadstaten van Kreta. De plaats is gelegen op een plateau met een hoogte van 200 m boven de baai van Souda, ongeveer 15 km van de stad Chania op de weg naar Rethymno. De twee stadshavens van Minoa (het huidige Marathi) en Kisamo (het huidige Kalives) maakten van Aptera een van de belangrijkste handelscentra van Kreta. De inwoners waren bekwame boogschutters en vochten als huurlingen die rijkdom naar hun land brachten.

De geschiedenis van de plaats begint in de Minoïsche periode (3500-1070 voor Christus), maar er zijn sporen uit de Geometrische periode (1000-685 voor Christus), de Hellenistische periode (323-67 voor Christus) en het Romeinse Rijk (67 voor Christus-324 na Christus).

Uit schriftelijke bronnen en opgravingen tot nu toe blijkt dat de grootste bloei van de stad plaatsvond in de Hellenistische tijd (eind 4e – 3e eeuw v.C.), toen zij haar eigen munten begon te slaan en economisch en politiek sterker werd. De ene zijde van de munt beeldde de godin Artemis af en de andere de koning van Aptera, Apollo of Hera, samen met een toorts, een bij of een boog.

Tijdens de Pax Romana periode van de Romeinse overheersing begon de stad Aptera economisch en politiek te krimpen, terwijl de landbouw begon te bloeien. Terwijl de bezetting tijdens de Byzantijnse jaren werd voortgezet, bloeide de stad niet op.

Badhuis

De oorsprong van de naam Aptera

De oorsprong van de naam van de stad zou verwijzen naar Artemis: “Artemis Aptera”. Volgens Pausanias gaf de koning van Delphi Pteras of Apteras zijn naam aan de stad; hij was degene die de tweede tempel van Apollo in Delphi bouwde en hij zou ook de stichter van de stad zijn (namelijk Ptolioikos, zoals op de munten staat vermeld). Maar de meest charmante mythe is die van Stefanos Byzantios (6e eeuw na Christus), volgens welke de naam is afgeleid van de mythische strijd tussen de Muzen en de Sirenen op de heuvel van Aptera. De verslagen Sirenen wierpen hun veren – en bleven zo veerloos (“apteres”) – die wit werden en in zee vielen. Hun witte veren vormden de eilandjes van de Souda-baai die Lefkes (wit) worden genoemd.

Ondergrondse opslagplaats
ondergrondse opslagplaats Aptera

Bezoek aan de archeologische site


Tijdens uw bezoek aan de archeologische site van Aptera maakt u kennis met de geschiedenis van Kreta. De archeologische site blijft nieuwe belangrijke vondsten aan het licht brengen door voortdurende opgravingen en trekt veel bezoekers. De belangrijkste vondsten zijn te zien in het archeologisch museum van Chania.

De opgravingen en de restauratiewerkzaamheden die tot op heden zijn uitgevoerd, hebben het volgende aan het licht gebracht:
* de overgebleven versterking van de stad van bijna 4 km lengte. Het werd gebouwd in de 3e eeuw. en het sterke metselwerk onthult de grote welvaart van de stad in de Hellenistische tijd.
* de gewelfde romeinse cisternen, die de stad van water voorzagen. U kunt ze zien door het pad te nemen achter de kapel van Agios Ioannis Theologos. De romeinse cisternen voorzagen alle openbare en privé-baden die ten westen ervan liggen van water.
* een arcadegebouw met drie bogen uit de Romeinse tijd, verbonden met de parlementaire kamer en gelegen ten oosten van de muren.
het “tweedelige heiligdom”, een kleine tempel met twee kamers, daterend uit de 5e – 4e eeuw v.Chr.
* het antieke theater, volledig uit kalksteen opgetrokken en gelegen aan de zuidoostelijke ingang van de stad.
een deel van een groot privé-huis (herenhuis in Romeinse stijl) met een peristyle binnenplaats (5×7 zuilen) en een galerij met pannendak, gelegen in het zuidwestelijke deel van de stad. De meeste zuilen en sommige kapitelen liggen binnen de binnenplaats.
* de oude necropolis, gelegen buiten de muren in de huidige wijk Plakalona Megalon Chorafion. De graven die de laatste jaren zijn opgegraven, dateren uit de Romeinse, Hellenistische (4e en 3e eeuw v.Chr.) en Geometrische periode (8e en 7e eeuw v.Chr.).
* het klooster van Agios Ioannis Theologos, werd gebouwd met materiaal uit de oude stad. Het behoorde tot het klooster van Patmos en was in gebruik tot het midden van de jaren 1960. Vandaag is het gedeeltelijk gerestaureerd en is het de eerste ruimte die u tegenkomt als u de site betreedt.
* Bij de antiquiteiten zijn twee forten van grote historische betekenis te vinden die werden gebouwd tijdens de Ottomaanse periode. Het “Palaiokastro” (Koules) fort, dat door de Turken werd gebouwd om de Kretenzische revolutie te bestrijden en het “Itzedin” fort in Kalami, dat in 1872 werd gebouwd en kazernes, een ziekenhuis en andere faciliteiten had. Om Koule te bereiken moet u bij het laatste kruispunt voor de archeologische site linksaf slaan.

Tekst: www.visitgreece.gr

Verspreid over het terrein liggen veel overblijfselen van gebouwen. Hier zien we zuilen uit de Romeinse periode
Overal liggen scherven van aardewerken potten en dakpannen.
Badhuis
Op het terrein is een informatiecentrum
Informatiecentrum
Bij de ingang van het informatiecentrum liggen stapels kogels gemaakt van lokale steen. Ze werden met een katapult weggeschoten
Heel, heel veel kogels die met een katapult werden weggeslingerd
Opslagplaats
Theater
Theater Aptera
Op een paar honderd meter afstand ligt een fort van nieuwer datum
Uitzicht vanaf het fort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.