Archeologisch museum van Heraklion op Kreta, een van de topmusea in Europa

0
351
Archeologisch museum Heraklion, Kreta

Het Archeologisch Museum van Heraklion is een van de grootste en belangrijkste musea van Griekenland en een van de belangrijkste musea van Europa. Het herbergt artefacten uit alle perioden van de Kretenzische prehistorie en geschiedenis, die een chronologische periode van meer dan 5500 jaar bestrijken, van het neolithicum tot de Romeinse tijd. De buitengewoon belangrijke Minoïsche collectie bevat unieke voorbeelden van Minoïsche kunst, waaronder vele echte meesterwerken. Het Heraklion Museum wordt wereldwijd terecht beschouwd als het museum van de Minoïsche cultuur bij uitstek.

Het museum, gelegen in het stadscentrum, werd tussen 1937 en 1940 gebouwd door architect Patroklos Karantinos op een plaats waar voorheen het rooms-katholieke klooster Saint-Francis stond, dat in 1856 door een aardbeving werd verwoest. Het gebouw is een belangrijk voorbeeld van modernistische architectuur en kreeg een Bauhaus-prijs. De kleuren en bouwmaterialen, zoals het geaderde polychrome marmer, herinneren aan bepaalde Minoïsche muurschilderingen die marmeren bekleding imiteren. Het twee verdiepingen tellende gebouw heeft 27 galerijen, een galerij voor audiovisuele displays, uitgebreide moderne laboratoria, een garderobe, een cafetaria en een museumwinkel waar kopieën van museumobjecten, boeken, ansichtkaarten en dia’s worden verkocht.

De schijf van Phaistos, een van de topstukken uit de collectie
De schijf van Phaistos, een van de topstukken uit de collectie

Het Archeologisch Museum van Heraklion is een speciale regionale dienst van het Ministerie van Cultuur en heeft tot doel Kretenzische artefacten uit de prehistorische tot de laat-Romeinse periode te verwerven, te beschermen, te conserveren, te registreren, te bestuderen, te publiceren, tentoon te stellen en te promoten. Het museum organiseert tijdelijke tentoonstellingen in Griekenland en in het buitenland, werkt samen met wetenschappelijke instellingen en organiseert diverse culturele evenementen.

De bouw van het huidige museum begon in 1937 op basis van plannen van architect Patroklos Karantinos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liepen de oudheden van het museum groot gevaar, maar ze werden gered dankzij de inspanningen van professor Nikolaos Platon. Het museum opende in 1952 zijn deuren voor het publiek. De tentoonstelling illustreerde de chronologische ontwikkeling van de Minoïsche beschaving, de geschiedenis van het archeologisch onderzoek en van de grote ontdekkingen op Kreta in het begin van de twintigste eeuw (Knossos, Phaistos en Malia paleizen enz.), en de heersende theorieën over de prehistorie in de Egeïsche Zee. In 1962 kocht het museum de collectie van de Kretenzische arts Stylianos Giamalakis, die op de eerste verdieping werd tentoongesteld. In 1964 werd de nieuwe vleugel aan het gebouw toegevoegd en de directeur van het museum, Stylianos Alexiou, voltooide vervolgens de tentoonstelling.

Ruim opgezet museum met veel prachtige vitrines gevuld met topobjecten.

Het laatste renovatieproject van het Heraklion Museum werd voltooid in 2014. De nieuwe tentoonstellingsfilosofie werd georganiseerd volgens moderne museale normen en combineert een chronologische as met een verrijkt thematisch verhaal. Twee verbindende thema’s, de dominantie van de zeevarende Minoërs in de Egeïsche Zee en de stichting van de eerste stedelijke centra op Kreta in het 2e millennium v.C., structureren de opstelling in de galerijen op de begane grond. De ontwikkeling van de stadstaat is het hoofdidee van de tentoonstelling op de tweede verdieping, die de periode bestrijkt van het begin van de ijzertijd tot de Romeinse periode. Dit museale verhaal wordt ondersteund door doorlopende glazen vitrines, waarvan de kleurrijke kaders met annotaties de bezoeker begeleiden door de uitgebreide thema’s aan te geven waarin de tentoongestelde stukken zijn gegroepeerd (zoals nederzettingen, handel, dood, religie, bestuur, enz.). Samen met inleidende teksten en bijschriften in het Grieks en het Engels voor zowel het grote publiek als deskundigen, brengen deze displays zowel de dagelijkse werking als het langetermijnkarakter van de antieke sociaal-economische organisatie tot leven. Digitale mediatoepassingen op grote videoschermen en aanraakschermen omvatten thematisch diverse interpretatieve videodisplays en interactieve toepassingen met 3D-modellen en digitale spelletjes, die een emotionele benadering van de tentoongestelde voorwerpen bieden.

Duidelijke tijdsoverzichten. Je loopt in de expositie door de tijd heen.

De permanente tentoonstelling van het Archeologisch Museum van Heraklion
De collecties van het Archeologisch Museum van Heraklion omvatten unieke werken van Kretenzische kunst die zijn gevonden bij opgravingen in het centrale en oostelijke deel van het eiland en die een chronologische periode van ongeveer 7000 jaar bestrijken, van het neolithicum (7000 v. Chr.) tot de Romeinse periode (3e eeuw n. Chr.). De meeste voorwerpen dateren uit de prehistorie en de zogenaamde Minoïsche periode, genoemd naar de mythische koning van het eiland, Minos. Ze omvatten aardewerk, gebeeldhouwde stenen voorwerpen, zegels, klein beeldhouwwerk, metalen voorwerpen en muurschilderingen.

Sfeerimpressie van de expositie

De oudste objecten in de expositie, uit het neoliticum
Oudste objecten gevonden op Kreta, uit het neoloticium
Neolithisch beeldje
Oudste sieraden gevonden op Kreta, neoliticum
Er zijn op Kreta veel gouden sieraden gevonden.
Veel van de beeldjes die gevonden worden op Kreta komen van andere eilanden zoals deze die typerend zijn voor de cycladen.
Objecten gemaakt uit het vast gesteente
Waterkannen
Schenkkannen
Pot met schedel, begravenis
Prachtig gouden sieraad. Een topstuk uit de collectie
Mini aardewerk
Dit is vermoedelijk een spel gevonden in Knossos
Koperen platen. Zo werd koper vervoerd. Als het op de plek van bestemming kwam werd het omgesmolten tot bruikbare voorwerpen.
Muurschildering uit Knossos
Topstukken uit de collectie
Grafkisten
Wandschildering Knossos
Wandschildering Knossos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.