Europese Route van Megalithische Cultuur groeit

0
286

Het Hunebedcentrum is een van de oprichters van de Europese Route van Megalithische Cultuur. Het is onderdeel van de Culturele Routes van Europa, waar er intussen 48 van zijn. Het is niet een echte route die alle megalithische monumenten in Europa verbindt maar het moet worden gezien als een netwerk van monumenten, musea, universiteiten, toeristische organisaties, overheden en individuen die iets doen met de thematiek van de megalithische monumenten. Er wordt gestimuleerd dat er samenwerking plaatsvindt, dat er kennis wordt uitgewisseld, dat de monumenten beschermd worden en dat de geïnteresseerde toerist er naar toe kan, in veel gevallen via lokale ontsluiting en routes.

Het begon klein met een paar landen waaronder Nederland, Zweden, Denemarken en Duitsland. Intussen zijn er tientallen leden bijgekomen onder andere uit Spanje, Portugal, Turkije, Italië en meer. We verwachten in 2023 zes nieuwe leden te verwelkomen. Meer informatie over de Europese Route van Megalithische Cultuur is te vinden op de website. Een overzicht van alle leden is te vinden op deze website.

Niet alleen de Europese Route van Megalitische Cultuur groeit in aantal leden maar ook het aantal culturele routes groeit. Op een conferentie onlangs in Chania op Kreta (van 5-7 oktober 2022), georganiseerd door de Raad van Europa, zijn er weer drie bijgekomen. In totaal zijn er nu 48. Volgend jaar komen er waarschijnlijk weer 5 bij. Er ontstaat zo een enorm netwerk van culturele thema’s door Europa. Alleen in Nederland zijn er al 13 actief, dat zijn routes die ook Nederland aandoen.

De routes die door Nederland gaan zijn:

The Hansa

European Route of Megalithic Culture

Santiago de Compostela  Pilgrim Route

The Viking Route

Saint Martin of Tours Route

European Route of Cistercian Abbeys

European Cemeteries Route

European Route of Ceramics

European Route of Emperor Charles V

Impressionism Route

European Route of Industrial Heritage

Liberation Route Europe

European Routed d’Artagnan

Een totaaloverzicht van alle routes is hier te vinden: https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/home

Conferentie Chania, Kreta van 5-7 oktober 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.