Kokino, een bronstijd observatorium in Noord-Macedonië

0
370
Kokino foto visitmacedonia

In Noord-Macedonië ligt vlakbij het plaatsje Kokino een megalithisch observatorium. Kokino ligt in het gebied van de gemeente Staro Nagorichane. Het observatorium ligt op een afstand van ongeveer 75 km van Skopje, 35 km van Kumanovo. Er is een geasfalteerde weg naar toe. De laatste 500 meter moet worden gelopen om het observatorium van Kokino zelf te bereiken. Het ligt op de top “Tatichev Kamen”, op een hoogte van 1.030 meter.

Ontdekking van Kokino

Het observatorium werd in 2001 bij toeval ontdekt door Bulgaarse en Macedonische archeologen. In 2002 werd het onderzoek gestart door het Nationaal Museum in Kumanovo. Het is gedateerd in 1800 voor Christus, of vroege bronstijd, en strekt zich uit over een oppervlakte van 5.000 vierkante meter.

Het megalithische observatorium ligt op een neovulkanische heuvel. De rotsen zijn ontstaan door verharding van de lava, die uit een vulkaankrater lekte. Tijd en erosie maakten spleten, en sommige van deze spleten waren de belangrijkste markeringen, waardoor de cycli van de Zon en de Maan werden gevolgd en de tijd werd gemeten.

kokino-pixabay

De zeven stenen merktekens markeerden in het verleden de plaatsen voor de opkomst van de Zon en de Maan in de kortedagperiode, de equinox en de langedagperiode, alsmede hun afwijkingen. De zon komt namelijk alleen op de equinox – op 21 maart en 21 september – precies in het oosten op en gaat precies naar het westen. Daarna is er een geleidelijke afwijking tot 45 graden.

De opkomstplekken worden bedekt door de natuurlijke markeringen van de megalithische rotsen in Kokino. Zij geven aan dat de opkomst van de zon op dezelfde plaats elke 18,6 jaar wordt herhaald. Waarschijnlijk hadden sommige leden van de inheemse gemeenschap de taak om dagelijks de bewegingen van de astronomische lichamen te observeren en kalenders te maken. Zij gebruikten deze dan om de dagen van de rituele rituelen te bepalen, alsmede om de seizoensgebonden werkzaamheden in de landbouw en veeteelt te beginnen. Het observatorium van Kokino bevindt zich op twee rotsplateaus van waaruit de planeten werden gevolgd. Op het bovenste platform zijn sporen van verschillende voorwerpen en delen van keramiek gevonden.

kokina2 -pixabay

Archeologische vondsten in Kokino

Volgens de bevindingen van archeologen op de site van Kokino waren er geen woningen, maar was het observatorium ook een heiligdom. In de spleten van de rotsen werden voorwerpen geplaatst voor hun godheden. Op de site staat ook een soort troon, waar waarschijnlijk de oudsten en leiders van de stam zaten. Bij de ontdekking van de site werden talrijke artefacten gevonden (keramische kommen, amfoorvormige vaten, stenen bijlen, enz.)

Een aantal artefacten is ontdekt op bijzondere archeologische vindplaatsen. Kokino heeft een dominante positie op de heuvel boven de directe omgeving. Het beslaat een grote straal van zichtbaarheid vanaf de top. De top kan worden bereikt door een milde helling verlicht door de zon aan de zuidoostelijke kant. Archeologische vindplaatsen en de topografische kenmerken bevestigen het gebruik ervan als bergheiligdom, waar inwoners van de bronstijd uit de omgeving enkele “berg”-rituelen uitvoerden.

Bijna alle archeologische artefacten werden gevonden op het hoogste deel van de site en iets lager, op de noordelijke helling van de heuvel. Tijdens het archeologisch onderzoek werden twee soorten rituele structuren geïdentificeerd: rituele kuilen en ronde stenen structuren. De vondst van een komvormig vat suggereert dat er plengoffer (morsen van vloeistoffen) is toegepast. Veel van de archeologische vondsten van Kokino dateren uit de vroege bronstijd (21e -17e eeuw v.Chr.), evenals uit de late bronstijd (14e-11e eeuw v.Chr.). Vondsten die dateren uit de midden bronstijd komen veel minder voor…

Recent archeologisch onderzoek in Kokino

Archeologische opgravingen van Kokino hebben in de laatste jaren (7e eeuw v. Chr.) sporen van een nederzetting uit de ijzertijd aan het licht gebracht, gebouwd op de zuidelijke helling van de heuvel. Dit is een belangrijk bewijs dat de site daarna niet meer als heiligdom werd gebruikt, hoewel het gebruik als observatorium kan zijn voortgezet. Archeologische vondsten in de rituele kuilen en cirkelvormige stenen structuren zijn keramische vaten en hun fragmenten. Er zijn ook handgemaakte graanmolens, piramidevormige gewichten, spillen, mallen voor het gieten van bronzen voorwerpen, stenen bijlen, enz. In de rituele constructies zijn kleine keramische beeldjes geplaatst, met voorstellingen van delen van het menselijk lichaam en huisdieren.

Op de site zijn ongeveer 100 rituele kuilen gevonden, gevormd rond natuurlijke spleten in de rotsen, door de opening van de spleet te omsluiten met kleinere stenen vermengd met aarde, en soms met klei. Archeologische artefacten bevinden zich op de bodem van de kuilen, bedekt met aarde en kleinere stenen. De opening van de aldus gevulde kuilen werd omgeven door stenen platen die niet van de vindplaats afkomstig waren.

Cirkelvormige stenen constructies van Kokino

De cirkelvormige steenconstructies bestaan uit cirkelvormig gerangschikte grotere natuurlijk gebroken stenen met een diameter van de cirkel van 1-2 m. Na het plaatsen van de geschenken in het centrale deel van de cirkel, werd de afzetting bedekt met aarde en met kleinere stenen. De Ancient Observatory Kokino (of de Megalithic Observatory Kokino) is een van de meest interessante segmenten van deze site. De hiervoor gebruikte ruimte is west-oost georiënteerd. Het bestaat uit een lager, westelijk en hoger, oostelijk platform (A en B), met een hoogteverschil van ongeveer 19 m. tussen hen, alsmede de westelijke en noordelijke astronomische platforms (C en D). De platforms A en B werden gebruikt voor rituelen.

Op platform C werden geschikte markeringen gebruikt voor waarnemingen. Dit zijn de opkomsten van de zon in de dagen van de zomer lange dag periode en de winter korte dag periode. De markeringen voor de minimale en maximale declinatie van de volle maan, in winter en zomer, geven het observatorium een bijzondere betekenis.

De prehistorische bewoners van dit gebied wisten dat elke 19 jaar op dezelfde kalenderdag dezelfde maanfase op dezelfde plaats aan de horizon verscheen.

Astronomisch onderzoek heeft uitgewezen dat het astronomische platform C en de markeringen zijn gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw voor Christus. Op basis van de waarneming van de volle maan maakten de prehistorische waarnemers aan de hemel boven Kokino een kalender met een cyclus van 19 jaar. Het maken van een kalender is een grote prestatie voor de prehistorische bewoners. Dit is een bewijs van de goede organisatie van het leven en hun spirituele cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.