Nieuw archeologisch museum geopend in Chania, Kreta

0
212
Archeologisch museum Chania, Kreta

Het nieuwe Archeologisch Museum van Chania op Kreta is in het voorjaar van 2022 geopend. Het Archeologisch Museum van Chania was voorheen gevestigd in het voormalige Venetiaanse klooster van Sint Franciscus in de Chalidonstraat en was sinds 2020 gesloten voor het publiek. De rijke collectie werd overgebracht naar het nieuwe gebouw en verrijkt met honderden nieuwe tentoonstellingsstukken.

Oudste object in het museum. Een vuurstenen werktuig tussen de 200.000 en 120.000 jaar oud

Nieuwe tentoonstellingen in het museum van Chania
Het Archeologisch Museum van Chania werd opgericht in 1962 en omvatte al een aanzienlijke collectie Minoïsche en Romeinse artefacten die werden opgegraven in de stad Chania en het omliggende gebied, alsook in Axos en Lappa in de regio Rethymno.
Er worden meer dan 3.500 voorwerpen tentoongesteld; munten, juwelen, vazen, beeldhouwwerk, kleitabletten met inscripties, stèles en mozaïeken geven een beeld van hoe het leven en de kunst in het oude Kreta aanvoelden. Ook de particuliere collectie oudheden van de overleden ouders van de premier, Konstantinos en Marika Mitsotakis, die 22 jaar geleden aan de Griekse staat werd geschonken, wordt voor het eerst in haar geheel tentoongesteld.

Een deel van de geschonken collectie, die een periode bestrijkt van 4000 voor Christus tot 300 na Christus, werd eerder tentoongesteld in het oude gebouw van het Archeologisch Museum van Chania en was ook voor een tijdelijke tentoonstelling naar het Museum voor Cycladische Kunst in Athene verplaatst.

Het museum heeft een open karakter met een zeer ruime opzet. Via vele prachtig ingerichte vitrines is de geschiedenis van vele duizenden jaren van West Kreta te zien.

Geavanceerd museum in Chania
Het nieuwe gebouw van het Archeologisch Museum van Chania beslaat bijna 6000 vierkante meter op een perceel van 12000 vierkante meter.
Het omvat restauratielaboratoria, een grote zaal voor educatieve activiteiten en een amfitheater met 120 plaatsen, dat ook toegankelijk is voor bezoekers met beperkte mobiliteit. In het atrium zijn twee aanraaktafels toegevoegd voor slechtzienden.

Het nieuwe Archeologisch Museum van Chania is ontworpen door architect Theophanis Bobotis en partners. Het is een bioklimatologisch driehoekig gebouw dat oprijst uit een heuvel en uitkijkt over de zee. De twee afzonderlijke lineaire monolieten waaruit het gebouw bestaat, symboliseren de bewijzen van de beschaving die onder het aardoppervlak verborgen liggen. Kasseien en grote betonnen tegels zijn te zien bij de ingang van het gebouw, terwijl de nadruk ligt op frisheid en helderheid binnen het gebouw met kraakheldere, witte interieurs die worden verzacht door parketvloeren. Zoals in de projectbeschrijving op de website van de architect wordt uiteengezet, is het geometrische ontwerp van het museum gericht op openheid en de vrije stroom van beweging en put het inspiratie uit de natuurlijke omgeving.

Sfeerimpressie Archeologisch Museum Chania

Een van de vele vitrines met prachtig aardewerk gevonden op West Kreta
Vloermozaiek uit Romeinse periode
Olielampjes
Gouden sieraden
In het museum is een zeer grote gevarieerde muntencollectie te zien. Alles is gevonden op Kreta
Vloermozaiek. Romeins

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.