Oudste voetafdrukken van pre-mensen ontdekt op Kreta

0
567
Oudste voetsporen van de wereld op West Kreta

In 2002 vond paleontoloog Gerard D. Gierliński tijdens een vakantie in het westen van Kreta opvallende voetafdrukken in de buurt van het dorpje Trachilos. Gierliński. Toentertijd heeft er geen onderzoek plaatsgevonden. Pas in 2010 keerde Gierliński terug om de sporen nog eens goed te bestuderen. Hij kwam er toen achter dat de voetsporen van mensachtigen waren, waarna hij een internationaal team van wetenschappers verzamelde om de sporen te dateren.

Gedurende het onderzoek gebruikten de onderzoekers geofysische en micropaleontologische technieken, waardoor de voetafdrukken nu op ongeveer 6,05 miljoen jaar oud gedateerd zijn. Dat betekent dat ze 2,5 miljoen jaar ouder zijn dan de voetsporen die zijn toegeschreven aan Australopithecus afarensis (Lucy) uit Laetoli in Tanzania. Dat houdt in dat de voetsporen op Kreta tot de oudste ter wereld behoren.
Dit plaatst de Trachilos-voetafdrukken op Kreta op ongeveer dezelfde leeftijd als de fossielen van de rechtop lopende Orrorin tugenensis uit Kenia (hoewel de vondsten die met deze tweevoeter in verband worden gebracht wel dijbenen bevatten, maar geen voetbotten of voetafdrukken).
De voetafdrukken van Trachilos geven nieuwe inzichten in de vroege evolutie van de menselijke geschiedenis. Professor Per Ahlberg van de Universiteit van Uppsala verklaart: “De oudste menselijke voet gebruikt voor rechtop lopen had een bal, met een sterke parallelle grote teen, en opeenvolgend kortere zijtenen. De voet had een kortere zool dan die van Australopithecus. Een boog was nog niet uitgesproken, en de hiel was smaller.”

Meer informatie over voetsporen van prehistorische mensen zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2020/12/voetstappen-uit-het-verleden/

Informatiebord van de oudste voetsporen bij Trachilos op Kreta
Op het informatiebord is te zien hoe de voetsporen oorspronkelijk gevonden werden. De letters verwijzen naar linker en rechter voetsporen
Vlakbij de kust liggen de voetsporen. Ze zijn helaas niet goed beschermd. Een simpel hek en de plek zelf wordt continu gezandstraald door het zand
Een paar sporen zijn nog te zien. De rest is verweerd of is afgedekt door doek en grind
Onder dit doek met grind liggen de meeste voetsporen. Deze worden hiermee enigszins beschermd maar of dit de juiste manier van beschermen is?
Zo zagen de voetsporen er op het moment van de vondst uit toen de Poolse wetenschapper ze vond en ze vrij legde
Nog wat sporen, van dieren waarschijnlijk
De mooie kust in de directe omgeving
Informatie op het informatiepaneel
Extra informatie op het informatiepaneel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.