Vervolg onderzoek naar teerproductie in de prehistorie

0
215

Af en toe wordt het terrein van het Hunebedcentrum ook gebruikt voor archeologische experimenten. theorieën, veronderstellingen en feiten uit de archeologie worden daarmee getoetst. Die onderwerpen kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kun je testen hoe een werktuig precies is gemaakt maar ook hoe het werd gebruikt.

De Werkgroep Experimentele Archeologie Groningen (WEAG) heeft in het verleden verschillende experimentele projecten uitgevoerd bij het Hunebedcentrum, waaronder een workshop spitsen van hoorn maken en het bouwen van een mesolithische hut reconstructie naar de laatste wetenschappelijke inzichten. In 2019 heeft de WEAG een aantal experimenten ondernomen om te zien of prehistorische haardkuilen gebruikt kunnen zijn om teer in te produceren. Je kunt hier meer lezen over het onderzoek dat toen is uitgevoerd.

Het was toen der tijd de bedoeling om de gemaakte haardkuilen op een later moment weer op te graven. Dat moment is komend weekend aangebroken. Na een periode van 3 jaar zullen archeologie studenten van de WEAG de haardkuilen tijdens het Oerweekend van zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022 opgraven. 

Dit houd in dat op zaterdag de juiste kuilen worden opgezocht en de bovenkant wordt gedocumenteerd door te tekenen en fotograferen. Op zondag worden kuilen voor de helft uitgegraven om een dwarsdoorsnede te kunnen bekijken. Die worden op dezelfde manier gedocumenteerd en vervolgens bemonsterd. Deze grondmonsters kunnen de studenten dan laten analyseren op chemische samenstellingen. Dit is dezelfde methode die wordt gebruikt om prehistorische haardkuilen te onderzoeken.

De Werkgroep hoopt dat de gemaakte kuilen in vorm, opbouw en chemische samenstelling overeenkomen met de haardkuilen uit het mesolithicum, zodat er harder bewijs is dat deze kuilen in het mesolithicum gebruikt zijn om teer te produceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.