Een van de meest bekende schoolplaten krijgt na bijna 65 jaar een opvolger

1
462
Detail van de nieuwe vensterplaat over de hunebedbouwers. Door Roelof Wijtsma

Veel mensen herkennen de weergave van de hunebedbouwers zoals te zien is op een van de schoolplaten gemaakt door Johan Herman Isings in 1959. Deze schoolplaat wordt namelijk al bijna 65 jaar gebruikt in het onderwijs als visuele weergave van de hunebedbouwers. Het Hunebedcentrum en het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen slaan de handen ineen en maken samen nieuwe onderwijsvensterplaten om mensen op een moderne manier kennis te laten maken met de Nederlandse prehistorie.

Nieuwe ontdekkingen

De tijd heeft intussen niet stilgestaan en sinds de jaren 50 van de vorige eeuw heeft er veel onderzoek plaatsgevonden met nieuwe onderzoekstechnieken en vondsten. Door DNA-onderzoek zijn er de laatste 10 jaar nieuwe inzichten ontstaan wat betreft migratiestromen in de steentijd en de uiterlijke kenmerken die mensen in de prehistorie hadden. Die blijken anders dan archeologen daarvoor aannamen. Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum: ‘De afbeelding van Isings is gemaakt in een andere tijdgeest waar minder inhoudelijke informatie beschikbaar was dan nu, maar ook een tijdgeest die andere sociale normen en waarden kent dan nu en dat is terug te zien in de keuzes die toen gemaakt zijn. Met de keuzes die worden gemaakt in de nieuwe vensterplaten willen we mensen prikkelen en aanzetten tot nadenken over het verleden en heden’.

Multimediaal

De nieuwe vensterplaten worden interactief. Alle individuele afbeeldingen op de vensterplaten kunnen worden aangeklikt, waarna er weer een nieuw verhaal achter schuil gaat. Die nieuwe verhalen zijn er in de vorm van filmpjes, tekeningen, foto’s, infographics en teksten. Het worden daarmee schatkamers vol verhalen met allerlei nieuwe inzichten

Beeld van nu

In twee jaar tijd worden vier multimediale en interactieve vensterplaten gemaakt over de prehistorie. De Groningse tekenaar Roelof Wijtsma maakt de tekeningen die daarvoor als basis dienen. Na afronding worden de vensterplaten opgenomen in de Canon van Nederland zodat het onderwijs, maar ook andere musea en de individuele geïnteresseerde, een beeld krijgen van de steentijd zoals we dat heden ten dage door wetenschappelijk onderzoek kennen.

Op de bekende schoolplaat van Isings is het dagelijkse leven in een nederzetting van de Trechterbeker cultuur in beeld gebracht. De schoolplaat met daarop de Hunebedbouwers. Gemaakt door Johan Herman Isings in 1959

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Drenthe, het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds. Het doel van dit project is om nieuwe en actuele interpretaties van de Nederlandse prehistorie te creëren, die onder andere kunnen worden gebruikt in het onderwijs en de Canon van Nederland.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.