Het Hunebedcentrum krijgt unieke schenking, het oudste fossiel van Nederland

0
272
Xenusion-reconstructie

Het Hunebedcentrum heeft onlangs een zeer bijzondere vondst gekregen, het oudste fossiel van Nederland. Het zijn de pootafdrukken van Xenusion auerswaldae, een wormachtig dier van ongeveer 20cm met rups-achtige pootjes. Het zwerfsteentje is 8 bij 4 cm. Het fossiel is een jaar of 25 geleden gevonden door Dieter Lüttermann uit Haren in Duitsland in een zandgroeve in Sellingerbeetse in Oost-Groningen. Al die jaren heeft het in zijn eigen huis gelegen. Hij vond het tijd dat het fossiel voor een groter publiek te zien zou zijn en heeft het daarom geschonken aan het Hunebedcentrum.  

Het bijzondere aan het fossiel is dat het het oudste fossiel is dat ooit in Nederland is gevonden. Het is bijna 600 miljoen jaar oud. De oorsprong van de zwerfsteen moet ergens in Zuid-Zweden zijn. In Zweden zelf is het fossiel echter nooit gevonden.  

In totaal zijn er van dit fossiel vijf afdrukken gevonden waarvan er dus eentje in Nederland. De anderen zijn alle in het oosten van Duitsland gevonden. De soort Xenusion auerswaldae is niet alleen het oudste fossiel in Nederland maar van heel West-Europa.  

Xenusion auerswaldae was een wormachtig dier met rups-achtige pootjes van ongeveer 20 cm, dat op het laatst van het Precambrium op de bodem van een ondiepe zee leefde. Verre verwanten van Xenusion komen vandaag de dag nog voor in Nieuw-Zeeland en in Peru.  Ze staan ook bekend als fluweelwormen.

Het fossiel is vanaf heden te zien in de expositie van het Hondsrug UNESCO Geopark in het Hunebedcentrum.  

Xenusion auerswaldae
Xenusion auerswaldae
Xenusion auerswaldae
Xenusion auerswaldae
Xenusion auerswaldae

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.