The making of… Xenusion

0
596

Xenusion, het oudste fossiel van Nederland, liep zo’n 600 miljoen jaar geleden over een stukje zeebodem en liet daarbij voetsporen achter. Nietsvermoedend dat ooit diezelfde voetsporen in versteende vorm gevonden zouden worden om vervolgens in het Hunebedcentrum terecht te komen.

Om het dier beter te kunnen visualiseren vroeg het hunebedcentrum mij een 3D reconstructie te laten maken van het beestje, gebaseerd op een bestaande tekening. De Xenusion is niet zo groot, dus was het een aardig gepriegel om alle ledematen op zijn plek te krijgen. Of de fluweelworm er precies zo heeft uitgezien weten we niet, maar het komt op zijn minst in de buurt! Alleen over de kleuren kunnen we niks zeggen, deze zijn fictief en gebaseerd op onderstaande afbeelding:

Reconstructie Xenusion. De kleuren zijn niet op waarheid gebasseerd. Reconstructie door Prehistorica Christian M.

De materialen waarmee Xenusion gemaakt zijn:

-DAS klei (een soort zelfdrogende polymeer klei)

-Modelbouw verf (arcyl op waterbasis)

Om te beginnen moest er grofweg een worm gemaakt worden van +/- 20 cm. De ware grootte van het beest. Op deze worm heb ik vervolgens bolletjes geprikt en deze nauwkeurig vastgezet met modelleergereedschap. In de gaatjes is weer plek om z’n naalden vast te zetten.

Vervolgens was het tijd voor pootjes. Een heleboel…

De ‘zeebodem’ is tevens gemaakt van DAS klei. Een mix tussen terra en grijs. Ik heb ervoor gekozen de Xenusion als het ware ‘door de vitrine te laten lopen’, met achter zich aan een spoor van voetafdrukken. Zo geeft het geheel een goed beeld hoe de Xenusion ooit over de zeebodem heeft geschuifeld. Door de klei nog zacht in de vitrine te leggen, sluit het geheel perfect aan.

Toen de vorm er goed in zat, was de laatste stap verven. Het fossiel schijnt als zwerfsteen uit Zweden te zijn gekomen. Ik bedenk me nu pas dat de fictieve kleuren hiermee grappig genoeg bijdragen aan het land van herkomst.

Als laatste restte de Xenusion op plaats van bestemming te plaatsen. Een vitrine waar onze vormgeefster tevens een mooie achterwand voor heeft gemaakt. Een ware blikvanger in de tentoonstelling! Zie hieronder het eindresultaat.

Meer informatie over Xenusion zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2022/11/het-hunebedcentrum-krijgt-unieke-schenking-het-oudste-fossiel-van-nederland/. Achtergrondverhalen zijn te vinden op https://www.hunebednieuwscafe.nl/2022/04/het-oudste-en-zeldzaamste-fossiel-van-nederland/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.