Viglia, archeologische site op West Kreta, Griekenland

0
318
Recente opgraving

De archeologische site van Viglia ligt in de kustvlakte van het vruchtbare bekken van “Mesogion” aan de noordwestelijke rand van Kreta. bij Kissamos. De site werd ontdekt in 1990.

De resultaten van het onderzoek van de opgraving tonen het bestaan aan van een prehistorische kustnederzetting, die zich uitstrekte langs de kustzone met een klein maar duidelijk hypsometrisch verschil. Het hele vlakke gebied, ten noorden van de archeologische vindplaats lijkt in de oudheid door de zee te zijn bedekt. In deze periode kwam het land in het hele westen van Kreta sterk omhoog als gevolg van de sterke aardbeving van 365 na Christus. De site bestond ten westen van de verhoogde rots, waar mogelijk een kleine inham was. Aan de westkant van de heuvel zijn resten van muren te zien.

Eind 2008 werd een reddingsopgraving uitgevoerd door het 25e Ephorate of Prehistoric and Classical Aniquities in opdracht van een bouwbedrijf. Volgens de eerste resultaten van de opgraving kan de nederzetting op de lage rotsachtige heuvel ruwweg worden gedateerd in de Midden-Minoïsche periode (1900 v.C. – 1700 CB). Tot nu toe is slechts een deel ervan opgegraven aan de noordzijde van de heuvel. Er werden resten van drie kamers ontdekt.

In het westen werd een steunmuur blootgelegd. Het bouwwerk strekt zich uit naar het westen en naar het zuiden met sporen van muren aan de oppervlakte. De vondsten van votiefoffers suggereren het mogelijke bestaan van een heiligdom. De aanwezigheid van plengoffers (rhyta) wijst op een rituele activiteit in het gebied. In ruimte A werden geperforeerde palen gevonden die werden gebruikt voor plengoffers – vloeibare offers – die in de grond werden gegoten als offer aan de aardgod. Deze rhyta zijn zeer ongebruikelijke vazen van klein formaat. Ze behoren tot het type van de kegelvormige, piriforme en diervormige kop. In ruimte B werden de vazen in lagen gevonden, voornamelijk behorend tot het type votiefoffers en kenmerkend voor gebedshuizen. In het noorden werden vier kuilen gevonden, gevuld met een grote hoeveelheid aardewerk van gebroken vazen. Deze werden gebruikt tijdens de ceremonie en na gebruik daar neergezet. Deze nieuwe belangrijke site van Viglia voegt belangrijke informatie toe aan de kennis over de Midden-Minoïsche periode van West-Kreta (2000 – 1600 v. Chr.). Het onderzoek in het gebied leverde bewijs voor de continuïteit van de nederzetting in historische tijden.
Twee marmeren zuilen, en een sierlijk ionisch kapiteel van grote afmetingen, werden geïdentificeerd in het zuidwesten van de heuvel. In het zuiden van het terrein werd een tegelgraf opgegraven. Dit is een ander element dat wijst op het latere gebruik van het gebied.

Recente opgraving Viglia
Recente opgraving Viglia
Viglia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.