12.000 jaar oud “openbaar gebouw” opgegraven in het zuidoosten van Turkije in Mardin

0
359
Boncuklu-tarla-Mardin. Foto Anadolu Agency (AA)


Archeologen hebben in Boncuklu Tarla in de wijk Ilısu in het district Dargeçit in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije de resten ontdekt van een 12.000 jaar oud “openbaar gebouw”.


Archeologische opgravingen door het Mardin Museum Directoraat, die begonnen in 2012, zijn nog steeds gaande in het gebied, dat 25 beschavingen heeft gehuisvest door de geschiedenis heen, waaronder de Sumeriërs, Assyriërs, Romeinen, Abbasiden, Seltsjoeken, en Ottomanen.

Sinds 2012 zijn in de heuvel, die een oppervlakte van ongeveer 2,5 hectare beslaat, vele vondsten opgegraven uit de Epipalaeolithische periode tot de Late Pre-Pottery Neolithische fase B.

Boncuklu-tarla-Mardin Foto Agency (AA)

“Een belangrijk deel van het gebouw, dat drie keer bovenop elkaar werd gebouwd en dateert uit 10.000 v. Chr., is opgegraven,” zei Ergül Kodaş, universitair hoofddocent aan de Mardin Artuklu Universiteit, afdeling Archeologie, die een 15-koppig team leidt op het opgravingsgebied in de Boncuklu Tarla (Kralenveld) site in de provincie Mardin.

Universitair hoofddocent Ergül Kodaş vertelde: “Er is een heel gebouw opgegraven. Dit zijn structuren van grote omvang die niet residentieel zijn en door vele individuen of groepen zijn gebruikt”. Verschillende bijzondere structuren, die we tempels kunnen noemen, werden opgegraven in de nederzetting, naast vele huizen en woningen,” zei Kodaş.
De ontdekking die in 2019 werd gedaan bij Boncuklu Tarla (Kralenveld), in het zuidoosten van Turkije in Mardin, lijkt op Göbeklitepe, maar zou 1000 jaar ouder kunnen zijn.

In 2019, the discovery made at Boncuklu Tarla (Beaded Field), in southeastern Turkey’s Mardin, resembles Göbeklitepe but could be 1,000 years older. Photo: AA

“Dit is een belangrijke bevinding die licht kan werpen op vragen als hoe de mensen in het noorden van Mesopotamië en de bovenloop van de Tigris zich begonnen te vestigen, hoe de overgang van een jager-verzamelaarsleven naar voedselproductie plaatsvond of hoe de culturele en religieuze structuren werden gevormd,” zei hij.


Boncuklu Tarla dankt zijn naam aan de kralen die bij meer dan 50.000 opgravingen zijn gevonden. Het merendeel van de sieraden, meestal in de vorm van armbanden en kettingen, werd ontdekt in graven als grafgiften. In vergelijking met de periode is het vakmanschap in sieraden heel opvallend.

Tijdens de opgravingen die in 2019 in het gebied zijn uitgevoerd, is een bijzondere structuur gevonden die lijkt op Göbeklitepe, maar ouder is dan deze. Boncuklu Tarla ligt bijna 300 kilometer ten oosten van Göbeklitepe.

Tekst en foto’s: arkeonews.net – http://arkeonews.net

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.