9000 jaar geleden werd er al gekampeerd bij camping de Warme Bossen in Schoonloo

0
798
Reconstructie van een kampplaats uit het Mesolithicum. In een open landschap keren twee mannen van de jacht terug bij de kampplaats. Uit: Verleden Land, Archeologische opgravingen in Nederland, 1981.

De laatste ijstijd was alweer een tijdje voorbij. Door de oplopende temperaturen verschenen er in het toendralandschap, wat nu Drenthe is, langzamerhand bomen en struiken zoals hazelaars, dennen en berken. Veenplanten groeiden in de lager gelegen delen van het landschap. De eerste veengroei in Noord Nederland nam een aanvang.

In dit weidse, nog vrij lege landschap, zwierven 9000 jaar geleden mensen rond om aan eten te komen. We noemen deze mensen jagers en voedselverzamelaars. Op de hogere plekken in het landschap en het liefst in de buurt van water, zetten zij hun tijdelijke jachtkampjes op om daar vanuit te jagen op dieren, vis te vangen en werd er naar eetbare planten en vruchten gezocht. Vermoedelijk verbleven deze mensen hier alleen in de zomermaanden.  

Als het kouder werd verlieten zij onze streken, zoals ook veel dieren en vogels, en vertrokken naar het zuiden, naar warmere oorden.   

Bij wat nu het dorp Schoonloo is, verbleef zo’n 9000 jaar geleden op een hoge opgestoven zandkop, aan de rand van een beek, een groep mensen. Misschien is het een familie geweest met vader, moeder, kinderen en grootouders. Na hun vertrek, in hun tijdelijk kamp, lieten zij afval achter. Houten en benen voorwerpen, die ook door deze mensen zijn gemaakt, zijn vergaan. Het vuursteenafval en niet meer bruikbare werktuigjes bleven achter.

Nabij camping de Warme Bossen in Schoonloo, ligt zo’n jachtkampje van 9000 jaar geleden verscholen onder de oppervlakte. Op de akker zijn bij een archeologische veldverkenning, door vrijetijdsarcheologen achtergebleven werktuigjes van vuursteen en vuursteenafval opgeraapt. Het zijn krabbertjes, stekers, klingen, boortjes, kerntjes en afslagen van vuursteen waarvan een deel in het vuur heeft gelegen. Een deel van deze voorwerpen ligt in de AWN vitrine in het museumdeel van het Hunebedcentrum.

De vondsten herinneren ons er aan, dat veel eerder op de plek, van de huidige camping, 9000 jaar geleden, jagers en voedselverzamelaars hier hun tenten al hebben opgezet.

In het Hunebedcentrum zijn vitrines te zien met wisselende objecten van amateurarcheologen uit Noord Nederland. Dit artikel sluit aan bij de objecten die momenteel in één van de wisselvitrines te zien zijn. Het is tot stand gekomen in samenwerking met leden van AWN Noord, de noordelijke afdeling van de vereniging voor vrijwilligers in de archeologie. De vitrine is vanaf 8 december 2022 te bewonderen en blijft enkele maanden zichtbaar voor bezoekers van het Hunebedcentrum.

Fragment van de Topografische kaart uit 2007 met daarop camping de “Warme Bossen” met vindplaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.