Gal Messa (Dolmen) van Padavigampola, Sri Lanka

0
271
Gal Massa, Sri Lanka

Sri Lanka kent een klein aantal megalithische monumenten. De grootste is Gal Messa. Het ligt ongeveer 6 km ten noorden van Rambukkana in Sri Lanka. Het monument staat in het centrum van een dorpje. Deze dolmen (Gal Messa) wordt door de plaatselijke bevolking Maliyadeva Guharamaya genoemd, de woning van de laatste grote Ingewijde van het Boeddhisme op het eiland.

Er is geen beschreven geschiedenis verbonden aan dit bouwwerk maar is waarschijnlijk in de ijzertijd gebouwd. De dolmen in Padavigampola is het grootste bouwwerk uit de steentijd in Sri Lanka.

De dolmen in Padavigampola heeft slechts drie zijden. Elke zijde bestaat uit een massief blok gneis dat ruwweg in een rechthoekige vorm is gevormd. De linkermuur en het dak, dat een enorme plaat is, zijn gebarsten door een zachte ader in het harde gesteente.

De plaatselijk populaire naam van deze dolmen is Gal Messa, vlakbij ligt ook nog een kleine tempel die Gal Messa Pansala genoemd. Om de site te bereiken reis je 1,5 km van de Deliwala Kota Vehera richting Bulugolla vanuit Kegalle. Een nauwelijks zichtbare weg met steile helling naar links brengt u naar Padavigampola. De weg heeft geen naam of aanduiding van de Gal Massa. Het enige herkenningspunt is een bushalte van cement tegenover deze weg.
Als u nog 1,5 km doorrijdt op deze weg, komt u bij een kleine tempel vlakbij deze weg, die u gemakkelijk zou kunnen missen. Een gemeenschapshuis is te zien net voorbij een boom. De dolmen ligt op een klein stukje land achter deze boom, maar is niet zichtbaar voor de weg. Een kleine poort bij het gemeenschapshuis in het centrum van het dorp leidt u naar dit bouwwerk uit het stenen tijdperk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.