Kvitholmen Fyr (gezicht op vuurtoren, Noorwegen). Esther Schlebos

In dit schilderij kijk je uit over het gesteente aan de westkust, grenzend aan de Noorse zee, met in de verte een kleine, stoere vuurtoren; Kvitholmens Fyr.

In 2019 mocht ik middels een studiereis inspiratie op doen in Noorwegen in het kader van de Prix de Norvège. 

Voor iemand die zo geïnteresseerd is door gesteente natuurlijk een uitgelezen kans. En zo kwam het dat ik op een gegeven moment in de zomer van 2019 aan de Noorse kust stond uit te kijken in de richting van het eiland Kvitholmen.

Je kijkt in dit beeld over en langs een pakket indrukwekkend metamorf gesteente voorzien van langgerekte breuken, ook wel Diaklazen genoemd. Het gesteente is door langzaam werkende druk geplooid, verfrommeld en zoals op het schilderij te zien soms ook steil gezet. Mogelijk zijn het Migmatiet-gneizen en dan sta je, ongelooflijk maar waar, gewoon op de ‘wortels’ van wat vroeger gebergte was. Hoe bijzonder is dat !

De verf is op sommige delen bijzonder pasteus (dik) opgebracht en op sommige delen erg schraal om zo verschillende texturen aan te kunnen geven. Zo zie (én voel) je de grove en ruwe textuur van het gesteente en het spiegelgladde oppervlak van het plasje water dat gevangen zit in het gesteente. 

‘Kvitholmen Fyr’

122 x 70 cm

Olieverf

Beschikbaar

Kvitholmen Fyr (gezicht op vuurtoren, Noorwegen) (detail). Esther Schlebos
Kvitholmen Fyr (gezicht op vuurtoren, Noorwegen) (detail ). Esther Schlebos

Noot;

Esther Schlebos won tijdens haar afstuderen (2019) aan de Klassieke academie de Prix de Norvège voor haar landschappelijke schilderijen. In 2020 werd zij door Kunst&Cultuur Drenthe uitgenodigd om een maand lang te werken in het AADK Centro Negro in Blanca, Spanje. Haar schilderijen worden regelmatig geëxposeerd en bevinden zich in collecties van nationale en internationale verzamelaars. In haar werken spelen stenen en gesteente de hoofdrol.

Bij Galerie Bonnard te Nuenen zijn op afspraak schilderijen van haar hand te bekijken.

Meer informatie: www.estherschlebos.nl

Vorig artikelWaarom staat het hunebed daar?
Volgend artikelAppelbergen, door Arjen Boswijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.